fbpx Рекламираме България във Великобритания и Израел с роудшоу | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Да

Рекламираме България във Великобритания и Израел с роудшоу

Предстоят серия от работни двустранни срещи с бизнеса или т.нар. “роудшоу”, във Великобритания и Израел във връзка със следващия летен туристически сезон, обяви министър Илин Димитров по време на годишната среща на Националния борд по туризъм в рамките на 39-то издание на Международното туристическо изложение „Ваканция & СПА ЕКПО 2023“. Срещата бе проведена във формат дискусия на тема: „Новите предизвикателства пред туристическия сектор и решения чрез публично-частното партньорство“ и се организира с партньорството на Министерството на туризма.

„Допитахме се до браншовите организации кои да са приоритетите във втория мандат на служебното управление и болшинството посочиха, че това са повече реклама на туризма и преодоляване на проблема с кадрите. Където имаме индикации, че има проблем, ще реагираме много бързо, за да можем да помогнем на бизнеса“, заяви министър Димитров.

Той посочи, че туристическият сектор се променя, бизнесът знае най-добре как да се рекламира и са предприети стъпки за максимално активно сътрудничество с бранша. „След успешното провеждане на серия от двустранни бизнес срещи между германски и български представители на туристическия сектор, Министерството на туризма ще проведе "роудшоу" и в Израел и Великобритания, където има спад на туристите, затова е необходимо да сме активни“, обяви министърът.

По думите му Министерството на туризма променя политиката си и насочва усилията си към близките пазари, които са в същата геополитическа ситуация. Прогнозата е за ръст на българския туризъм през следващите години след успокояване на геополитическата ситуация.

Министър Димитров определи предлагания туристически продукт като повече от добър. Над 450 хил. повече регистрации през 2022 г. на български туристи спрямо 2019 г., въпреки възможността за свободно пътуване след падането на ограниченията заради COVID-19 пандемията. „Трябва да наложим позитивен начин на говорене за продукта ни, защото това за нас е ключово“, акцентира министърът.

Министърът анонсира и нова възможност за подпомагане на туристическия бизнес за изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предприятията от сектор туризъм ще бъдат приоритетни при кандидатстването за средствата.

Министърът коментира и предстоящия летен туристически сезон, като отчете добри темпове на ранните записвания за почивка. “За Германия беше анонсиран ръст от 30 процента, но все още не можем да наваксаме големия спад”, коментира министърът и изрази надежда това да се преодолее с повече рекламни активности.

По време на срещата бяха обсъдени добри практики и защита правата и сигурността на потребителите в туризма, методи за оценка на удовлетвореността на потребителите, представяне на съвместна инициатива на Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите и Националния борд по туризъм.