fbpx Рекордна година за признаване на нови сортове пшеници | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Рекордна година за признаване на нови сортове пшеници

етикети

През 2017 г. са получени 39 заявки за сортоизпитване и признаване на нови сортове пшеници. За сравнение през 2015 г. те са били само  15,  като причината за това е, че след присъединяването на страната към Европейския съюз  през 2007 г., в резултат на спазването на правилата   за свободна търговия на стоки и услуги, има тенденция за непрекъснато  намаляване на броя на подаваните заявки. Тази година, наред с 15 заявления от български селекционери, в сортоизпитване са сортове на селекционери от  Македония, Сърбия,  Гърция и Франция. Доброто съотношение на  цена  и качество на сортоизпитването при пшениците  е атрактивно дори за такава голяма и известна със селското си стопанство страна като Франция.

Българските фермери и търговските фирми могат свободно да избират и купуват семена от 2 417 сорта пшеници, вписани в европейския каталог, но резултатите от сортоизпитването в България са важни за тях, защото  освен добрите хлебопекарни качества  и добив  се проверяват и  специфични характеристики като устойчивост на  студ, полягане и на икономически важните болести. Опитните полета на Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол  са отворени за посещение през периода на отглеждане на опитите. За резултатите от сортоизпитването на уебстраницата на ИАСАС се публикува бюлетин, който е обществено достъпен.
Новост за България са алтернативни типове  пшеница и тритикале, които могат да се засяват както през есента, така и през пролетта и добивите  от тях са напълно конкурентни на зимните типове. През 2017 г. в опитното поле в с. Селановци от алтернативен тип тритикале  е получен  добив от 900 кг от декар. Очаква се регистрацията на алтернативните  сортове да бъде факт през 2018 г. и фермерите да имат възможност в години с тежки агроклиматични условия през есента, които не позволяват засяване в оптималните  агротехнически срокове да засеят през пролетта и да се надяват на отличен резултат.