fbpx Renault 5 Prototype намига на R5 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Renault 5 Prototype намига на R5

етикети

Renault 5 Prototype, наследник на R5, беше представен на 14 януари и предвещава бъдещ електрически модел. Неговите дизайнери блестящо са интерпретирали оригиналния стил на модела от 1972 г. Без да бъде ретро, прототипът демонстрира веднага разпознаваемите гени на своя култов прародител. От сърцето на Техноцентъра, мястото, където се разработват концептуалните и серийни автомобили на Groupe Renault, Никола Жардин - дизайнер на екстериора на прототипа, разкрива генезиса на проекта: „Работата по прототипа не беше свободна тема. Това беше задача за преосмисляне на R5 и неговата проекция в бъдещето, която да го превърне в модерен продукт".

За да се препроектират игривите фарове и дневни светлини, "всичко започва от линиите, ъглите и радиусите на елементите на предната част на оригиналния R5. Тогава, по време на скиците, фаровете напълно променят своите пропорции и дизайн".

Финалният им вид, много обработен и изваян, предизвиква умиление. Що се отнася до правоъгълните дневни светлини в долната част, напомнящи на допълнителните фарове за мъгла по онова време, те се вписват в броня в цвета на купето, подобно на оригиналния дизайн. "Тяхната кристална и триизмерна обработка, прецизния им контур препращат към света на аеродинамиката и аеронавтиката."

Технологията в услуга на изразителността

Свръхмодерни процеси взимат превес, за да преоткрият емблематичния вид на R5. По-специално матричната LED технология, която позволява интегриране на движение чрез програмиране на анимации, което съживява фаровете. Това е илюстрирано с приветствения поздрав на автомобила. Новото лого светва и задейства анимация, която се простира в предната решетка. В този момент фаровете оживяват, сякаш колата намигва. Невъзможно е да пропуснете това намигване! „Благодарение на матричната технология и анимациите в приветствения поздрав успяхме да пресъздадем изразителността и игривостта на външния вид на оригиналния автомобил.“

По този начин, независимо дали заради своя дизайн или технология, на хартия фаровете на Renault 5 Prototype имат малко общо с тези на R5 от онова време. И все пак разпознаваме външния му вид. Залогът е спечелен! "За да бъде достоен наследник на R5, моделът трябваше да бъде изразителен и жизнен. Този подвиг е постигнат с Renault 5 Prototype, истински продукт на модерен дизайн, въплъщаващ радостта от живота* на Renault", заключава Никола Жардин.