fbpx Renault Arkana - Да хванеш окото (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Renault Arkana - Да хванеш окото (тест драйв)

В свят, в който всеки се бори за вниманието на другия, оферти и предложения ни дебнат от всеки ъгъл и клик, всеки е инфлуенсър и инстаграмър, да създадеш продукт, който да привлече погледа ти още в първия момент, е истинско бинго. И с това може би вече си спечелил половината от битката за клиентски поток. Оттам насетне зависи от теб колко „честен“ продукт ще предложиш, за да спечелиш и другата половина.

Renault отново са готови да направят бинго с изцяло нов модел (в историята си имат достатъчно успешни победи), който по категоричен начин привлича вниманието. Първо интересно и звучно е името – казва се Arkana. Произходът идва от латинската дума Arcanum, което означава тайна, мистерия. И може би мистерията се крие в това, че автомобилът предлага няколко характера, събрани в едно красиво лице – SUV купе, подчинено на зелените технологии.

От света на лукса

Arkana e усещане за динамика, комфорт, простор, спорт, авангарден дизайн, лукс, присъщ на премиум автомобилите, свобода, елегантност, която отива както на последния тренд сникърси или балеринки, така дори и на обувките на Джими Чу… Прибавете и този крещящ цвят „оранжева Валенсия“, и всичко идва на мястото си.

Елегантният профил на Arkana хваща окото още в първия миг. Оребреният преден капак, скосената линия на покрива, големият пътен просвет, предните и задните защитни кори, заедно с подкалници като класически SUV дават заявка, че можете да излезете и извън асфалта, за да се насладите на близостта с природата. Трябва да се знае обаче, че не говорим за офроудър. Затова пък имате голямо пространство в купето, много място за коленете и над главите на пътниците от втория ред и щедър багажник регулиращ се под от 513 л при бензиновата версия и 480 л при хибридната версия.

„Очите“ светят с С-образните LED дневни светлини, ДНК на марката, светлината се пречупва през хромираните линии и логото, а въпреки, че задната част е солидна, елегантният спойлер завършва като последен щрих с четката на художник.

В купето

Гамата на новото Arkana предлага три нива на оборудване: Zen, Intens, R.S. Line. В купето прави впечатление 9,3-инчовия екран на мултимедийната система easy link и 10,2-инчовия дигитален панел за водача, които са познати от другите модели на Renault. Те дават възможност за персонализиране и свързани функции.

В най-високата версия R.S. line Arkana предлага волан, облицован перфорирана кожа, Алкантара, имитация на лицева кожа и велур, арматурно табло с карбоново изпълнение с червени орнаменти.

Във всички нива обаче, материалите са с високо качество, отлично изпълнение на всеки елемент и усещане за сериозно присъствие.

В крак с новото, хибридно време

Arkana се предлага с хибриден двигател E-TECH, благодарение на който консумацията на този голям автомобил е доста по-ниска. Това решение е познато от Clio E-TECH Hybrid и съчетава двигател с вътрешно горене с мощност 140 к.с. и 2 електродвигателя с многорежимна скоростна кутия с батерия с мощност. Нямате нужда обаче от включване в електрически контакт или зарядна станция.

С технологията за рекуперация, хибридният Arkana E-TECH събира енергия в движение. С режим „В“ рекуперация на енергия в батерията става още по-бърза. Така в града бихте могли да постигнете до 80% шофиране в изцяло електрически режим.

В своята версия R.S. Line, хибридният Arkana E-TECH е снабден с модерен скоростен лост E-Shifter, който дава отлична ергономика, изключително удобен за ползване и благодарение на освободеното пространство, много лесно може да оставите телефона си за индуктивно зареждане в нишата под централната колона.

Arkana се предлага и с 1,3 бензинов двигател TCe, комбиниран с 12V микрохибридна система с две мощности от 140 к.с. и 160 к.с.

Сигурност

Новото Renault Arkana е оборудвано с последно поколение помощни системи за шофиране като поддържане на лентата на движение и автоматично спиране и потегляне при натоварено движение, за разпознаване на пътните знаци, за предупреждение за наличие на обект в сляпата точка, които осигуряват по-безопасно и спокойно шофиране. Активният спирачен асистент, засичайки велосипедисти и пешеходци, предупреждава водача за опасна ситуация и може да инициира спиране, ако водачът не реагира.

Друг фактор за безопасността е повишената видимост, постигната чрез 360° камера, 100% LED предни фарове като стандартно оборудване за всички нива на оборудване, автоматично превключване на къси и дълги светлини и електрохроматично вътрешно огледало за обратно виждане.

Цени

В България цената на Renault Arkana започва от 47 090 лв.

 

Zen

Intens

R.S. Line

TCe 140

47 090 лв.

51 190 лв.

56 790 лв.

TCe 160

-

53 190 лв.

58 790 лв.

E-TECH Hybrid 145

50 690 лв.

54 790 лв.

60 390 лв.

 

снимки: авторът и Renault България