fbpx Renault Arkana - революцията на хечбекът | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Renault Arkana - революцията на хечбекът

„Искам товарно пространство“ са думите, използвани от Пиер Драйфус, главен изпълнителен директор на Renault от 1955 до 1975 г., когато напътства екипите си за дизайна на Renault 4. Този необичаен автомобил остава в историята с качество, което може би изглежда незначително в днешно време, но предизвиква малка революция, когато е представено за първи път – хечбек купето.

С тази пета врата и равен под, Renault 4 е мултифункционален автомобил. По онова време допълнителната врата отзад улеснява товаренето на бали слама в 4L, докато днес хората я използват, поставяйки предмети като пътнически чанти и куфари в Arkana. Хюго, управляващ директор Renault Classic, връща поглед назад към революцията на хечбека, предизвикана от Renault.

Renault 4 е представен през 1961 г., време, когато хората във Франция започват да изоставят живота в провинцията и се приближават към градските райони. Въпреки това, общественият транспорт е незадоволителен, особено в покрайнините на градовете. Хората започват да изпитват нужда от автомобил, подходящ както за провинциални, така и за градски райони, автомобил, който да карат до магазина или работа. Това е и време, в което броят на работещи жени се увеличава заедно с покупателната способност на домакинствата. На този фон автомобилът, която скоро ще стане известен като „4L“, осигурява решение както за градския, така и за провинциалния живот – всичко това благодарение на скромния хечбек.

Функция, приложима за цялата гама

Петата врата е ключова за успеха на 4L, поради което Renault се осмелява да разшири тази функция до по-традиционен сегмент – семейни седан автомобили с обикновен багажник. Лансирано през 1965 г., Renault 16 е фигурата на безпрецедентна революция, която предвещава по-висококачествени хечбеци. Ако се замислите, Renault 16 е като голяма версия на Renault 4 – два хечбека с пета врата и невероятна модулност на задните седалки.

Всъщност всеки модел автомобил може да бъде хечбек, включително седани, купета и градски автомобили. Renault започва разработката на широка гама от хечбек модели като R20 и R30, Fuego, R25 и R11. Хечбек автомобилите попадат под светлината на прожекторите през 1982 г., когато братята Маро печелят ралито Париж-Дакар с Renault 20.

От цялата гама на Renault Arkana се откроява като блестящ посланик на хечбека. „Петата врата беше идеална за този модел, който е прекрасна кръстоска между SUV и лек автомобил“, продължава Хюго. „Това е идеалното решение за дизайнерите, тъй като те могат да измислят елегантен дизайн, който носи на клиентите цялата практичност, от която се нуждаят. Хечбек купето на Arkana се отличава с просторен, лесно достъпен интериор, който осигурява повече място за товарене от просто един багажник.” Накратко, това е идеалният автомобил за транспортиране на чанта за голф, запазвайки място дори и за бала слама.

Renault Arkana - Да хванеш окото (тест драйв)