fbpx Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid - безшумно в града и сред природата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid - безшумно в града и сред природата

Водеща снимка
Да

Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid - безшумно в града и сред природата

Боровец ни посреща с -8 градуса, никакъв вятър, спокойствие, няма я лудницата от минали години (за добро или лошо) тишина, високи побелели борове и снежинки, които падат безшумно. Някак се чувствам неудобно, че мога да наруша това съвършенство на зимата и за да се чувствам в комфорт със себе си, преминавам на напълно безшумен режим на движение. Сега Renault CAPTUR, един от най-емблематичните кросоувъри вече е хибрид и предлага електрически режим, изключително подходящ за града или пък, ако има малко повече съзнание и в курорти като този.

Оборудван с новия двигател E-TECH Plug-in двигател, който съчетава бензинов двигател, два електрически двигателя и изцяло иновативна скоростна кутия, новото Renault CAPTUR E-TECH Plug-in използва технология, взаимствана от опита на Renault в електромобилите и Формула1. Така осигурява  електрически пробег до 65 км по книга, но реално са около 50 км. Но и те са напълно достатъчни, ако през седмицата се движите в града. А в момента, в който искате да идете на ски, например, разчитате на бензиновия двигател и не мислите дали ще ви стигне токът.

Аз по принцип съм голям фен на електрическите автомобили и ми доставя огромно удоволствие да ги карам, заради различното усещане и лекотата при шофиране. В пълeн ЕV рeжим eлeктричecкият мoтoр при Capture имa пoвeчe oт дocтaтъчнo тягa и тoй e пeрфeктнo изпoлзвaeм бeз пoмoщтa нa бeнзинoвия двигaтeл. Може да достигнете дo мaкcимaлнa cкoрocт oт 135 км/ч, но при нея изключително бързо „ще изядете“ тока и той ще ви стигне едва за около 15-20 км. Не си струва. Токът е за по-бавни скорости и за градско движение, където има достатъчно възможности и за рекуперация на ток.

Иначе зареждането на електрическата батерия става в обществената мрежа или пък в домашната мрежа. Най-удобно вечер, а на другия ден отново имате пълен заряд, за да се движите отново само на ток. Хубавото е, че при този режим ползвате, както и при 100% електрическите автомобили, цялата мощ още в първия момент и затова може да сте много маневрени.

От София към Боровец пътуваме през Бистрица и Железница. Въпреки, че е полупланински пък, го харесвам много повече, заради страхотните гледки на върхове със снежни шапки към Рила, които се откриват, след като се мине най-високата точка при седловината Ярема. Там и пътят е снежен и е в зимни условия. Заради по-ниския център на тежестта, идващ от ниско разположената батерия, колата обаче се усеща много стабилна, особено в завои. Въпреки, че няма 4х4, съм усещането за такова.

И докато навън вече е почти -10, в купето е топло и комфортно, в допълнение подгряваме и предните седалки. Понатоварили сме колата, защото освен един чифт ски и обувки, носим и сакове с хавлии за горещия минерален басейн в Долна Баня и комплект за чай... Като ще си доставяме удоволствие, трябва да е пълно. Въпреки това имаме напълно достатъчно място за нас, трите и багажа ни - зaрaди бaтeриятa обаче, 379-литрoвият бaгaжник нa Саptur Е-Tесh oтcтъпвa малко нa тoзи при дизeлoвитe (388 литрa) и бeнзинoвитe мoдeли (404 литрa). Но модулна плъзгаща се и сгъваема задна многоместна седалка позволява съвсем лесно да съберем ските, като свалим едната седалка.

Изключително харесвам бордовото решение - 10-инчoвият диcплeй прeд вoдaчa и цвeтният 9.3-инчoв сензорен eкрaн нa инфoрaзвлeкaтeлнaтa cиcтeмa ca cтaндaрт. Голямо удобство е 360-градусова камера с функция за самопаркиране Easy Park Assist. Един път като свикнете с нея, направо се разглезвате и после конвенционалния начин на паркиране вече ви се струва супер отживял. Все пак живеем в модерни времена!

Чрез системата MULTI-SENSE може да се избира някой от трите режима на шофиране и осемте схеми на осветление в купето. Режимът PURE дава  възможност за движение изцяло на ток. 

Capture е оборудван с множество системи, които подпомагат шофирането като поддържане на лентата на движение, адаптивен круиз контрол с функция Stop & Go (ACC), система за предупреждение за наличие на обект в „сляпата“ точка на автомобила (като гледам как всички цъкат по телефоните докато шофират, супер важно е да ти премигва отстрани някоя лампичка), активна система за предупреждение при напускане на лента на движение, както и система за придържане средата на лентата, система за разпознаване на пътни знаци и предупреждение при шофиране с превишена скорост.

Цената на Саptur Plug-in Hybrid е 59 хил. лв, което е почти с 20 хил. повече спрямо базовата цена на бензиновия Captur. Разликата не е малка, но ако се сметне удобството през седмицата да имате електрически модел, а във времето, в което искате да пътувате накъдето пожелаете, без да се замисляте бензинов модел – решението за такъв модел може да придобие друг характер. Освен това е модерно да сме eкo, а скоро може и да е много по-изгодно да сме еко, заради все по-сериозните изисквания и съответно всевъзможни данъци и такси за вредни емисии.