fbpx Renault Megane E-TECH Electric – реални 400 км., останалото от теб зависи (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Renault Megane E-TECH Electric – реални 400 км., останалото от теб зависи (тест драйв)

Безспорно, когато стане въпрос за електрически автомобили, всички първо се интересуват колко километра ще изминат и дали ще стигнат до морето, което се оказва, че е най-важната измерителна точка за успешен модел. Но дори и тези, които не са се качвали все още на електромобил, вече знаят на теория, че при шофирането му има доста повече условности, които трябва да се имат предвид като външна температура, климатик, нервно натискане на педала на „тока“ (мисля, че „педала на газта“ вече все повече ще отива в историята). Както и време и локация за зареждане на батерията…

Няколко дни по-рано и аз правя сметки за теста ми на Megane E-TECH Electric, защото съм планирала доста наситено пътуване, а в някои точки просто няма къде да заредя колата (като например на вилата, където селският ток не може да постигне почти нищо и ще ми трябват може би 24 часа, така че засега този вариант отпада). От друга страна пък си мисля, че с такава супер модерна кола трябва да имам комфорт и животът ми да не зависи от недоразвитието на технологичното време. Така че, пресметливо си планирам отсечките.  

Всъщност съм зад волана на единствения засега екземпляр в България, който беше изложен малко по-рано на Софийския автосалон през юни 2022 г. (От големия интерес на посетителите, някой е успял да „прецака“ вратата на жабката, която не се затваря вече плътно!). Автомобилът е най-високата версия Iconic, в цвят сив „Рафал“ с черен покрив и златно матова броня F1 blade в цвят warm titanium, 60 кВтч и мощност 220 коня.

Дизайнът, както е видимо е повече от забележителен (по-късно забелязвам как хората оглеждат автомобила). Явно се чудят каква е колата, като я разпознават, че е Renault по голямото лого отпред и отзад и надписа Megane на багажната врата. Иначе останалото е много различно и революционно, а точно в този цвят придава доста футуристични асоциации.

Автомобилът има спортна фигура и по елегантен начин съчетава хечбек, кросоувър, SUV с намален надвес, което прави маневрирането изключително лесно. В крайна сметка този Megane е удобно компактен, с дължина от 4,20 м, но с впечатляващо вътрешно пространство, което наистина може да се мери с това на SUV. А големите 20-инчови джанти и нископрофилните гуми довършват спортната визия на модела. Той е първият модел на Renault изграден на новата електрическа платформа на алианса.

Усмихвам се, когато се приближавам и скритите дръжки на вратите излизат автоматично (това е стандартно). Купето също е привлекателно. Сядам зад волана и екраните на арматурното табло и мултимедията се включват, визуализирайки логото и името Renault. Амбиентното осветление осветява купето, а високоговорителите възпроизвеждат нова Renault звукова сигнализация, която ме поздравява.

Безспорно очите първо попадат на т.нар. огромен OpenR екран, направен с подсилено стъкло за повече издръжливост и приятен на допир. Яркостта и четимостта на екрана са оптимизирани и подсилени с антирефлексното покритие и се виждаха прекрасно дори и при яркото слънце, което грееше. Традиционният слънцезащитен елемент на таблото го няма и така се оптически се отваря повече пространство и изчистеност.

Екранът OpenR е огромен - 12,3-инчов екран на арматурното табло 12-инчов мултимедиен екран (1250 x 1562 пиксела, портрет). Така гонят тези на премиум моделите. Първото ниво на оборудване разполага с 9-инчов мултимедиен екран разположен хоризонтално.

Аз не съм от дигиталното поколение, но смартфонът се е превърнал почти в продължение на ръката ми затова интегрирам телефона си с екрана. Системата OpenR Link работи с Android OS, разработена от Google, която постоянно се ъпдейтва.  Системата интегрира всички налични функции. Може да се използва и като таблет, с един пръст, с прищипване с няколко пръста или чрез използване на софтуера за гласово разпознаване. Лентата с менюта е в горната част на екрана. Изключително удобна за ползване.

Тук добавям, че Mеgane E-TECH Electric има чисто нова върхова за гамата озвучителна система Harman Kardon при най-високото ниво на оборудване, а в съчетание с перфектната акустика, слушането на музика е наслада за ухото. Важно значение за това има и специалната звукоизолация - между пода на автомобила и по протежение на цялата батерия е вмъкнат слой от звукопоглъщаща пяна.

Седалките са изключително удобни и широки, а материите много приятни. В първо ниво са 100% от рециклирани материали. Но категорично, ако не ви кажат, няма да познаете, че нещо в интериора е „втора употреба“. Във второто ниво е комбинация от изкуствена кожа и текстил и също е 100% рециклирана. Във високото ниво на оборудване седалките са изцяло кожа. Декоративният фурнир „Nuo“ е иновативен нов материал, изработен от истинско дърво. Той е залепен към памучна текстилна подложка с помощта на екологично лепило, след което е обработен лазерно.

И ако целият този „хардуер“ е на топ ниво, да видим какво става със „софтуера“.

Освен нов силов агрегат, новият Mеgane E-TECH Electric има и чисто нова ултратънка батерия с тегло 395 кг, проектирана да се интегрира перфектно в платформата CMF-EV, която е и най-леката на пазара. За сравнение - 40% по-малка от батерията на ZOE. Това допринася за още по-добра аеродинамика. Ускорението от 0 до 100 км/ч е 7,40 сек., не е от най-спортните, но управлението на автомобила е много приятно и леко.

Останах истински впечатлена от реалния пробег, който включваше пътуване по първокласен път, по магистрала, междуселски. Аз съм от шофьорите, които изключително карат по правилата, затова приказката „аз ако не мога да си карам със 180, не ми я хвали“, не понасям. Никъде по света в реална пътна мрежа не е разрешена подобна скорост, затова около 140 на магистрала Хемус и след това до Плевен, както и останалите отсечки, реалния ми среден разход беше 14,6 киловата на 100 км. Карала съм съвсем нормално, без емоционални шофьорски изблици, но и без пестене на ръба. Така реално в лятно време и при включен климатик в извънградско пътуване може да се изминат 400 км. Останалото е от вас, като е напълно възможно при по-ниска скорост да изминете и 450 км. По WLTP за 60 kWh батерия дават пробег до 470 км.

Mеgane E-TECH Electric предлага различни решения за зареждане, включително опцията 130 kW, при която за 30 минути зарежда до 300 км. При варианта 22 kW  за около час възстановява до 160 км. В домашната мрежа за 8 часа батерията ще бъде заредена.

И тук идва онзи момент, който вдига спирачката. Към момента тази топ версия е с цена 92 300,00 лв. Ако сравним същият двигател и мощност с първото ниво equilibre, то неговата е 78 300,00 лв., а най-ниската цена започва от 69 190,00 лв. Като имаме предвид, че цените на всички автомобили вече пътуват сериозно нагоре, дори и в най-малкия клас, то в един момент „сметката може и да излезе“.