fbpx Renault Megane R.S. III - Туптящо сърце | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Renault Megane R.S. III - Туптящо сърце

Test drive

Renault Megane R.S. III - Туптящо сърце

етикети

„Туп-туп, туп-туп”, чувам ударите на акустичното сърце, с което ме посреща новия MEGANE R.S., в момента, в който отварям вратата. После натискам бутона и буквално усещам с тялото си онзи нисък звук, пълен с обертонове, който казва, че в този автомобил има нещо различно. Да, различното са именно тези две букви R.S. – Renault Sport, които са готови да създадат други емоции от тези, да се придвижиш от точка А до точка Б.

 

Леко натискам педала, защото съм в софийския кошер и никак не ми е до надпревари с можещи или неможещи, незадоволени или стресирани шофьори. Има къде да го направя. Да се скрия обаче е невъзможно и след като постнах в социалните мрежи снимка, една приятелка веднага ми писа в месинджър: „Пиша ти тук, че да не се излагам пред всички - нямам идея каква е колата, обаче цветъъъът. Няма втори такъв!!”. О, да – цветът е един път – специално разработен за R.S., Tonic Orange буквално крещи от километри.

 

Няма как да не те видят 

Колата, повече от видно е, че е спортна – ниска, с разширени калници, големи 19-инчови джанти, широки предни и задни следи.
В предната броня широк въздухозаборник, е вграден сплитер, вдъхновен от F1, който е отличителен белег за дизайна на Renault Sport. Сребърният му цвят Gun Metal Grey контрастира с яркия цвят на купето;
Задната броня с вграден дифузьор и емблематичният централен ауспух, също е олицетворение на Megane R.S., чийто вид е подсилен с декоративен кант.

 

Седалката с тапицерия Алкантара е абсолютно спортна, с висок вграден подглавник и е обхванала добре тялото ми отвсякъде. В същото време обаче е достатъчно комфортна, така че по-нататък на дългия път да не ме ръби и уморява. Воланът е плътен облицован с перфорирана кожа и Алкантара, а ярките червените шефове допълват спортния дух. Естествено педалите са алуминиеви, а скоростния лост е специално проектиран за модела.

 

Безкомпромисен 

Пътувам към Враца, като пътя между Ботевград и Мездра е един от най-натоварените заради многото ТИР-ове, тесен и със завои. Всяко изпреварване на този път трябва да е много премерено и много съобразено, защото рисковете са сериозни и сме свидетели всяка седмица на инциденти именно там. Аз обаче усещам как сърцето на Megane RS трепти. Новото поколение идва и с нова версия на 1,8-литровия турбо двигател с директно впръскване на горивото с мощните 280 к.с. Комбиниран е с 6-степенна трансмисия с двоен съединител EDC, която е подсилена, за да понесе въртящия момент и високите обороти – инженерите са настроили нови предавателни числа и специфична схема за смяна на предавките, свързана с режимите на системата MULTI-SENSE, позната от предишните модели на марката, за да се адаптира към всякакви стилове на шофиране.

Колоната от коли и камиони е сериозна и с изкачването на малкия проход скоростта намалява виждам, че се появяват пролуки и сега е моментът да видя какво прави спортиста. Избирам от бутона режим Sport и натискам педала – аз и автомобилът трябва много бързо да реагираме. Е, това е фантастично усещане, в което разбираш, че колата има мощ и няма да те предаде. И онзи звук, който те различава от другите… И след като успявам да изпреваря почти всички (успява най-вече колата) остава още един ТИР и навлизам в една отсечка със завои, но с добра видимост. За мое учудване в съботния следобед няма автомобили.
Хайде да видим как се справя на завои. В помощ и действие влиза технологията 4CONTROL за завиване на четири колела, която се появява за пръв път в сегмента на компактните спортни автомобили.

 

Какво се случва?

При ниска скорост задните колела се завъртат в противоположна посока на предните колела, като максималния ъгъл е 2,7 градуса. При рязка смяна на завоите кормилна колона става с 20% по-директна и реагира по-бързо и от мисълта. При висока скорост предните и задните колела завиват в една и съща посока, като тези на задната ос се завъртат до 1 градус. Усещам, че автомобилът някак „мазно” и абсолютно хоризонтално взема завоите. Вътрешното притеснение преминава в удоволствие. Натискам бутона Race, предназначен за състезателна писта и добре, че отсечката приключва, защото е много лесно да се помислиш за Господ.

 

Свети като ден

Вечерта имам възможност да изпробвам фантастичната мултирефлекторната LED осветителна система R.S. Vision, която се предлага стандартно в оборудването. Дизайнът на тези светлини наподобява кариран флаг от състезанията. Оборудвана с по девет светодиода в блок, тази система комбинира четири високоефективни функции за осветяване: габарити, завиващи светлини, светлини за мъгла и дългообхватни дълги светлини на фаровете до 450 м.

 

Става и за всеки ден

Въпреки, че автомобилът е насочен към тези, за които шофирането е тръпка и много повече от средство за придвижване, новото Renault MEGANE R.S. е проектирано така, че бъде и удобен делника. Естествено окачването и возията са типично спортни, но пък режим Comfort много променя нещата. Налице са всякакви системи, които помагат на шофирането като адаптивен круиз контрол (ACC), активна аварийна спирачна система, предупреждение за безопасна дистанция (DW), сигнал за превишена скорост с разпознаване на пътни знаци, предупреждение за сляпа точка (BSW), камера за движение на заден ход и автоматично паркиране.
От големия сензорен таблет R-Link 2 в хоризонтален 7-инчов или вертикален 8-инчов екран се управляват всички функции, а ако емоцията ви е малка, пускате яко звук от аудиосистемата Bose® и ще видите какъв допълнителен power от осемте високоговорителя и субуфера в багажника ще ви обхване.

 

Успехът на историята

Разширявайки спортната гамата на Renault, Megane II R.S.

е представен на Автомобилен салон Франкфурт през 2003. На следващата година излиза на пътя и в шоурума, предлагайки мощен 225 к.с. двигател и независимо предно окачване.
Версията Trophy, оборудвана с по-радикално шаси, е представено през 2005. Две години по-късно, F1 Team R26 – който отдаде чест на Световните титли на Renault – въвежда диференциала с ограничено приплъзване.
Приключението на Megane II R.S. завърши със стил през 2008, когато се появи ограничената версия R26.R. С невероятните 123 кг по-ниско тегло, тя счупи рекорда за сериен автомобил на „Северната дъга” с време 8:17 мин.
Третото поколение MEGANE поема щафетата през 2009. Моделът е оборудван с мощен 250 к.с. двигател и още по-откроим, мускулест външен вид,
До 2016 кариерата на Megane III R.S. еволюира чрез лансирането на лимитирани серии и промени по дизайна. През 2011 версията Trophy, с нов двигател с мощност 265 к.с., впечатлява с нов рекорд за обиколка на „Нюрбургринг” (8:07.97 мин). Времената падат още при 275 Trophy и Trophy-R (2014). Управлявайки тази последна версия, Лоран Юргон слиза под 8-минутната граница на „Северната дъга”, записвайки трети рекорд с време 7:54.36 мин.

 

Снимки: авторът

Facebook коментари