fbpx Рено Нисан - България обяви старта на своята дейност в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Рено Нисан - България обяви старта на своята дейност в България

Рено Нисан - България обяви старта на своята дейност в България

В средата на ноември официално бе обявен стартът на Рено Нисан България. Компанията е новият вносител на марките Renault, Nissan и Dacia за България и ще отговаря за дистрибутирането им към дилърска мрежа, която е изградена според стандaртите и изискванията на трите марки, както и вноса на резервни части. Досегашният вносител на Renault, Промобил ще извършва само сервизна дейност на марката.

Г-н Бернар, имате амбициозен бизнес план за следващата година - 2500 продадени автомобила Renault и също толкова Dacia. Смятате ли, че наистина е постижим и това ще бъде поради увеличаване на продажбите на нови автомобили или вземане на пазарен дял за сметка на други марки на пазара?
- По отношение на амбициозния според вас план за Renault той е реален, защото това представлява 6,6% пазарен дял. Такива са изчисления на СВАБ за позициите в момента. Що се отнася за Dacia наистина е амбициозен. Но се базираме на ниската цена и добре изградена мрежа за продажба и поддръжка на автомобилите в цялата страна. Освен това автомобилът се произвежда в Турция, така че доставката му ще е лесна.

В момента у нас средната работна заплата е 350 - 400 лв. Смятате ли, че от нея може да се отделят спестявания за купуване на нов автомобил, дори и в най-ниския клас?
- Ако общият приход на едно домакинство достига 1000 лв., ще е съвсем реално. Например новият модел на Dacia - Logan, който ще е с около 200 лв. месечна лизингова вноска, ще е напълно възможно да бъде купен. От друга страна, средната заплата в Рено-Нисан, например, е малко над тези цифри. Има и други фирми с чуждестранно участие, където заплатите са по-високи, което означава, че един служител може да си позволи покупката на нов автомобил.

В последните месеци цените на много услуги и стоки се покачиха. Очакват се и още увеличения. Това няма ли да доведе до стагнация
на пазара и респективно на автомобилния?
- Естествено, че ще има негативно влияние, но има и други фактори, които влияят на автомобилния пазар. Ето ние предлагаме един нов модел, който ще е на цената на един стар, а разходите за него ща са по-ниски. Разбира се трябва да се увеличи покупателната способност на средната класа.

Всъщност в България тази средна класа като че ли още я няма?
- Както в много държави, които са в процес на развитие, тази класа липсва. Всъщност пари в държавата има, но те не са усвояват добре.

Какъв е типът на българския клиент на нови автомобили. Какво търси и какво иска той?
- Все още нямаме много точни пазарни проучвания по отношение на типа клиент. Но както навсякъде цената е един от водещите показатели. След това е размерът на автомобила, сигурността, стилът, екстри и оборудване. Като степенуването на тези критерии във всяка държава е различен. Разбира се, важно е също, дали е градски или семеен автомобил, 4х4.

С встъпването ви на българския пазар в каква насока ще подобрите налагането на марката и как ще помагате конкретно на вашите дилъри?
- Помощта се изразява в търговски и технически методи. Всичките си познания ще предадем на дилърите и на трите марки. Подпомагаме ги с наши архитекти, които ще погнат да изградят визия, която да отговаря на изискванията. Ще има и финансова помощ във връзка с изграждане на складови наличности и резервни части.

В момента имате 5 дилъри. Ще разширявате ли мрежата си и какво ще стане с досегашните дилъри на марката, които са в други градове на страната?
- Ще запазим старите дилъри на Renault, при положение, че искат да инвестират за да са конкурентно способни и да отговарят на изискванията. Ще им предложим или договор за дилърство или за оторизиран сервиз.

 

Facebook коментари