fbpx Ресторант Моабет – триумф на морски деликатеси и приказна гледка | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ресторант Моабет – триумф на морски деликатеси и приказна гледка

Ресторант Моабет – триумф на морски деликатеси и приказна гледка

Ако сега не се отдадете на морските гастрономически изкушения, няма кога. Много ресторанти по Черноморието вече претендират, че предлагат отлична морска кухня, но ние ви предлагаме едно място с уникална панорамна гледка, която отвява мислите в морската шир. На южния плаж на Лозенец, на малък залив буквално е „кацнал“ ресторант Моабет. Самото име ви подтиква за дълги раздумки, безметежно реене на мислите в далечината и много смях - всичко комбинирано с невероятни морски деликатеси.

Всеки, който попадне за първи път там неволно възкликва „Уау! Все едно сме в Италия или Гърция...“. И наистина всичко напомня на средиземноморските държави, които неизменно свързваме с пируетите в кулинарното изкуство.

Леката и елегантна дървената конструкция, кацнала на високо на морския бряг, откъдето полъхва приятен морски бриз, правят пребиваването изключително приятно – независимо дали ще отидете за лек обяд, съчетан с аромата на узо или изискана вечеря съчетана с охладено вино, избрано от богатата винена листа.

Главният готвач на ресторанта Асен Алексиев е подготвил и този сезон богато меню. Съветвам ви да започнете с някоя от салатите. Ние се влюбихме в тази с пресен спанак, домати и киноа, гарнирана със зехтин и балсамов оцет. Не е за пропускане и леко пикантната „мъжка салата“, с която отлично върви някоя от родните ракии.

Почитателите на морската храна не трябва да пропускат калмарите – най-вкусните са „бейби“ пълнени със специална паста с малко чесън или още по-невероятните панирани калмари, които леко хрупкат. Които и да изберете не пропускайте да „овкусите“ вечер с охладено бяло вино или розе, на обяд спокойно може да си поръчате и бира, чиято изпотена чаша едвам дочаквате да ви донесат. Истинско изпитание на духа са стридите, които според специалисти са невероятни (нашият дух нямаше такава сила да ги дегустира). Мидите обаче са изключително вкусни и за тях няма нужда от предварителна нагласа – просто едва ви остава време за глътка вино, докато ги ядете една след друга. Най-добре е да си поръчате плато от различни риби, за да можете да опитате цялата гастрономическа палитра. Повечето от тях пристигат от Испания и Гърция, но не липсва и прясно уловена през деня риба от Черно море.

Гвоздей в менюто е октоподът, който може да се конкурира с тези, приготвени в най-елитните световни ресторанти. „За да бъде вкусен и за да не става жилав, октоподът трябва много внимателно да се приготвя. Там е цялата тайна. Освен това той е най-вкусен, когато е над 2 кг.“ споделя главният готвач. Всъщност още трима майстори-готвачи се грижат за перфектния вкус на предлаганата храна. Накрая ви съветваме да опитате ароматното купажно наливно вино, специално направено за ресторанта. Нали знаете – в Италия, ако не опитате от vino di casa, то значи не сте усетили духа на мястото, където сте.

Моабет разполага със 180 места. На малка тераса в гръцки стил с типичните карирани сини покривки между дърветата, може да изберете от вкусните готвени обедни ястия. От нас  да ви е сладко и "Наздраве"!

 

Facebook коментари