fbpx Рикар - френският вкус, предпочитан от българите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Рикар - френският вкус, предпочитан от българите

Рикар - френският вкус, предпочитан от българите

етикети

Доброто питие винаги разпуска съзнанието и колкото и напрегнат да е бил деня, умората и напрежението остават някъде настрани. Хубавата напитка “развързва езика”, тя може да сближи хората, да направи двама души приятели.
Още от средата на деветнайсетото столетие френската бохема провъзгласява модата на анасоновите питиета - които стават запазена марка по-късно на хората на изкуството, начело с импресионистите.

Рикар е анасонова напитка, която прилича на тукашната мастика, но е доста по-различна.
Във Франция тя се нарича пастис. Според разчетите, там се изпиват по 200 пастиса на секунда или 7 милиона чаши на ден. Така наред с коняка и червеното вино
пастисът с марката “Рикар” се превръща в национално френско питие, което вече 75 години е класическият аперитив в дома на всеки французин При посещението си в България г-н Филип Савинел, президент на Рикар, сподели, че за изминалата година в България са продадени около 1,2 млн. литра алкохолни напитки на групата “Перно Рикар”.

“Смятам, че България е един много атрактивен пазар за нас. Към днешна дата България е начелото на класацията по консумация на “Рикар” от страните в Източна Европа. Тук се пие повече от “Рикар”, отколкото в Русия, Чехия или Румъния. Щастливи сме, че именно България е на първо място по този показател. Това показва, че екипът ни тук има правилната нагласа и мотивация, и че те наистина са се посветили на работата си да направят тази марка още по-позната и търсена на българския пазар” споделя той.
Друг важен фактор, който се отчита от компанията е, че

на българите им харесва вкуса на Рикар
Това е много важно тъй като има и страни, в които анасоновият аромат подсъзнателно се свърза с нещо неприятно. В Китай, например, слагат анасон в повечето лекарства, за да подобрят техния вкус - затова и китайците свързват анасона с лекарства, а това е асоциация, която не е от най-приятните.
“Тук мастиката е подобен еквивалент на Рикар. Това питие е популярно на Балканския полуостров и хората обичат да го пият”, казва Савинел. Разликите между мастиката и Рикар, обаче, са повече от приликите. Българите масово пият мастиката почти чиста - с много малко вода, докато Рикар е прието да се разрежда с пет части вода и лед. Така се получава свежо, слабоалкохолно питие с цвят на грейпфрут (виж на снимката) и дъх на анасон.
Филип Савинел смята, че съществува известна зависимост между развитието на дадена страна и разширяващите се пазари за продуктите на групата - Перно Рикар”.

“Напитките, които предлагаме са насочени предимно към младите, модерни и стилни хора, които обичат да ходят по заведения
и да консумират висококачествен алкохол. Когато има икономически подем, ясно се забелязва как хората преминават от консумирането на местни марки към международните такива. Успях да се убедя в това и на практика, тъй като посетих два модерни нощни бара в София - там видях, че хората поръчват известни международни марки алкохол” категоричен е г-н Савинел. Колкото до развитието на компанията в България, той коментира: “През 2004 г. марката “Рикар” беше почти непозната на местно ниво, но благодарение на българския екип - четири години по-късно положението е коренно различно. Само за миналата година сме продали 10 000 литра, което е увеличение от 33 %, спрямо 2006 г.”

В сравнение с гръцкото анасоново питие и мастиката, Рикар е ниско калорична напитка
То е 100 % натурално, което е достатъчен довод за повечето жени да го предпочитат. В една чаша има по-малко калории, отколкото в стандартна кофичка кисело мляко.

Рикар е продукт, който може да бъде консумиран по много начини. Освен класическия стил на смесване с вода, във Франция се правят коктейли, с добавяне на сок от боровинки, къпини, ягоди, ментов сироп, или пък тоник

“Виждам, че тук мастиката и узото са предимно предпочитани от мъжете, докато Рикар печели и голяма част от женската аудитория именно с гореизброените предимства” допълва г-н Савинел. През 2007 г. марката отбеляза своята 75-годишнина. Филип Савинел разказва: “Историята на Рикар е историята на създателя на марката. Пол Рикар поставя основите на тази индустрия, вярвайки в ценности като отдаденост, решителност, ентусиазъм и силен дух.” Към днешна дата се продават 52 млн. л. от напитката. Рикар е на първо място в света сред анасоновите напитки и на 11-то място сред всички видове алкохолни напитки.
“Днес задачата да поддържаме високото ниво на качество и на развитие се пада на всички нас - хората, които работим в Рикар. Нашата мисия е да продължаваме да популяризираме марката не само във Франция, но и навсякъде по света.” Обобщава г-н Савинел.

Facebook коментари