fbpx Родно светлинно шоу се бори за световно признание в Берлин | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Родно светлинно шоу се бори за световно признание в Берлин

В средата на октомври една от най-знаковите европейски сгради ще се превърне в „платно“ за аудио-визуално шоу на българска компания. Събитието ще е част от единадесетото издание на Фестивала на светлините в Берлин, а в главната роля ще бъдат българските 3D артисти от MP Studio. Родният екип е сред шестте номинирани за специална награда компании и ще има огромната чест да направи свое авторско шоу върху Бранденбургската врата като кулминация на светлинния фестивал, където традиционно се изявяват най-добрите и иновативни компании от цял свят.

Тазгодишното издание на Фестивала на светлините в немската столица очаква над 2 милиона гости и повече от 700 000 хотелски резервации. Зрителите ще се насладят на десет последователни фестивални вечери от 9 до 18 октомври, когато най-известните сгради и монументи в културното сърце на Германия ще се превърнат едновременно във фон и участник в различни светлинни и визуални представления. За първи път в историята на фестивала са учредени и две специални награди за най-добрите в бранша – в областта на визуалните постижения и за нови измерения на аудио-визуалното изкуство.

Именно във втората секция българската компания ще се състезава със SINOCA от Испания и Ample Projects от Австралия, чиито последен проект е спиращ дъха мапинг върху култовата сграда на операта в Сидни. Родното MP Studio пък има заслуга не само за първия 3D projection mapping у нас (върху фасадата на Народния театър в средата на 2011), но и за редица други впечатляващи проекти от Паметника на съветската армия в София, Двореца на културата в Перник и читалището в Свиленград до пещерата Хан и катедралата Санкт Пол в Белгия, Парк Астерикс в Париж, най-големия хотел в Дубай и емирския дворец в Кувейт.

Основателят на студиото Марин Петков признава, че мечтае за мапинг върху индийския храм Тадж Махал, но за толкова амбициозно „платно“ все още им е рано. В своята 8-годишна история в бранша MP Studio успява да се наложи на международната сцена с редица аудио-визуални изяви и пърформанси, ежегодни празнични проекции в манастири и катедрали, чествания и фестивали в Белгия, Франция, Италия, Германия, Близкия Изток и у нас, а мапингът в белгийската пещера Хан е първият подобен реализиран проект в Европа.

Към поредицата спиращи дъха проекти след по-малко от месец ще се прибави и светлинно шоу върху символа на Берлин – Бранденбургската врата. Екипът не издава акценти от предстоящата изява, но е много възможно предизвикателните барелефи и архитектурни елементи на монумента да бъдат „отчупени“ и да се превърнат в герои от нереални сюжети. Българското представление ще бъде оценено от журито на феста, в чиито състав влизат бившият и настоящият кмет на Берлин Клаус Воверайт и Михаел Мюлер, посланикът на САЩ в Германия Джон Емерсън и световноизвестният немски дизайнер Волфганг Йоп, официален посланик на фестивала пък е електронният DJ и продуцент Пол ван Дайк.