Ръст на автомобилните продажби в световен мащаб през 2010 г.

Сам по себе си ръстът в продажбите говори, че светът може би излиза от кризата. Още по-красноречив факт за това, е особено силният декември на 2010 г. Разбира се, не трябва да забравяме решаващото значение на китайският пазар, който „погълна” невиждани до сега количества автомобили. Ето какви са резултатите за някои марки.

CITROEN

В световен мащаб френската марка отбеляза ръст от 8% в с 1 460 000 продадени автомобила, исторически рекорд в продажбите. В Китай е постигнат също рекорд и нарастване на пазарния дял - 16 % от световните продажби на CITROËN днес се реализират именно там. В Европа марката има покачване с едно място в класирането в 30 държави. Извън Европа продажбите са се увеличили от 24 на 30%.
През 2011 г. два нови модела ще допълнят линията DS през 2011 : CITROËN DS4 в средата на годината и CITROËN DS5 в края й. На пазара вече са два електрически автомобила на Марката, CITROËN C-ZERO и CITROËN Berlingo First Electrique, от които вече са направени и първите доставки на клиенти.

BMW

BMW Group увеличава пазарния си дял в премиум сегмента и през 2010 г. Компанията е лидер в продажбите на премиум автомобили в целия свят с реализирани общо 1 461 166 доставки от марките BMW, MINI и Rolls Royce или ръст от 13.1% спрямо предходната година.
Продажбите на марката BMW отбелязват ръст от 14.6% и достигат 1 224 280 доставки. В основата на това позитивно представяне са най-новите модели на марката, както и тенденцията за увеличено търсене на моделите от върха на гамата. Новото BMW Серия 5 и BMW X1 се радват на огромен интерес. Реализираните продажби на BMW Серия 5 са нараснали с 22.6% или 211 968 доставки, а при BMW X1 продажбите в първата година на модела са 99 990. Флагманът на марката BMW Серия 7 и останалите представители на X-семейството са също със значителен принос в увеличението на обема на продажбите. Доставките на BMW Серия 7 са с 24.9% повече в сравнение с предходната година. Обемите на BMW X5 и BMW X6 са нараснали съответно с 15% до 102 178 автомобила и +11.4% или 46 404. В България BMW Group е лидер в премиум сегмента, със значителна преднина пред своите конкуренти.

MINI

MINI постига нов рекорд в продажбите с ръст за годината от +8.1%. Само за последния месец от 2010 г. ръстът е 38.3% в сравнение със същия период на предходната година.
Рекордни са и доставките на Rolls-Royce. Марката затвърждава позицията си на пазарен лидер в луксозния сегмент. Обемът на продажбите е отбелязва ръст от 170.6% или 2 711 доставки. 

VOLKSWAGEN

Концернът Volkswagen значително увеличи доставките на нови автомобили за 2010 спрямо предходната година и за първи път достигна продажби от над 7 млн. автомобила за 12 месеца. Доставките за 2010 г. са нарастнали с 13,5%
На важни пазари като Китай, САЩ, Русия и Индия Volkswagen леки автомобили бележат голям ръст. Така през цялата 2010-та в Китай (вкл. Хонг Конг) са доставени повече от 1,51 млн. автомобила (+ 35,5%). В САЩ 256 800 автомобила са намерили своите клиенти (+20,3%). В Русия статистиката бележи още по-голям връх – с 49,1 % повече от 2009 г. Особено радващи са резултатите в Индия, където пазарът е увеличил своя оборот с 30 300, което се равнява на 10 пъти повече от предходната година.

AUDI

AUDI AG предаде на крайни клиенти 1 092 400 автомобила през изминалата година, с което бяха надхвърлени прогнозите за продажби. 2010 е най- успешната година в историята на марката. Рекордни нива на продажби бяха постигнати и на китайския пазар: търсенето се увеличи с доста по- бързи темпове от очакваното, което доведе до драстично намаление на наличностите в дилърската мрежа към края на годината. Бяха продадени общо 227.938 автомобила, което е ръст от 43,4 % спрямо предходната година.
Моделът А1 осигури на марката добър завършек на 2010 ; раздвижването на пазара на сделките с ключови клиенти също допринесе за ръста на продажбите . Продажбата на 23.950 автомобила, гарантира на AUDI 36,4% ръст на продажбите спрямо същия месец на предходната година.
През 2011 г. предстои да бъде внедрена в производство революционната технология TDI Clean Diesel в луксозния сегмент. В САЩ ще се предлага двигател TDI и за новото поколение на Audi A6 и A8.

CHEVROLET

През 2010 г. марката Chevrolet е реализирала на пазара в Европа общо 477 194 автомобила, което е повишение с 12.0% спрямо 2009 г. и е вторият най-добър резултат по отношение на постигнатия ръст в историята на американската марка на пазарите в Европа. Chevrolet постави нови рекорди по отношение на пазарния дял на единайсет европейски пазари през 2010 г., четири от които в страни от Западна Европа (Aвстрия, Дания, Португалия, Испания) и седем в страни от Централна и Източна Европа (Босна, България, Хърватия, Румъния, Словения, Турция и Узбекистан). На пазара в Русия марката Chevrolet защити своята позиция на първенец сред вносните автомобилни марки, постигайки пазарен дял от 5.9 %.
Клиентите на марката Chevrolet в Европа могат да очакват появата на новия семеен ван Orlando, новото поколение на Captiva, изцяло новият модел Aveo (във варианти седан с четири и хечбек с пет врати), както и версията хечбек с пет врати на компактния модел Cruze. Гамата на марката ще добие завършен вид с Corvette Grand Sport, както и с версиите купе и кабриолет на емблематичния нов модел Camaro. В края на годината в представителствата на марката Chevrolet в Европа ще се появи и спечелилият множество престижни отличия електромобил с удължен пробег Volt.

MERCEDES

Глобалните продажби на Mercedes-Benz бележат ръст от 15% сравнено с тези от 2009 г. Данните отчитат двуцифрени ръстове през всички месеци на годината. Реализацията на автомобили в много пазари е надмилана плановете на компанията. Четвъртото тримесечие е най-доброто в историята. В Германия марката е премиум бранд №. 14% ръст отбелязват продажбите в САЩ, а в Китай са удвоени.

Facebook comments