fbpx Ръст на нощувките при високия клас хотели | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ръст на нощувките при високия клас хотели

 

По-висока заетост и приходи са реализирали хотелите категория 4 и 5 звезди в София през 2016 г., показва проучване на Cushman & Wakefield Forton. Благоприятен ефект оказват ръстът на пътниците на летище София и нарастващата популярност на града като туристическа дестинация, както и ограниченият брой нови проекти на пазара.

Проучването обхваща хотели в най-високата категория, както и 4-звездни с над 30 стаи в столицата.  Анкетираните мениджъри очакват приходите и заетостта на управляваните от тях проекти да продължат да нарастват и тази година или поне да задържат достигнатите нива.

Очаква се предстоящото председателство на ЕС през 2018 да подкрепи допълнително ръста на пазара“.

Най-добре представящите се хотели са тези в 5-звездната категория с централно местоположение, които са и лидери по заетост и приход от стая. Следват ги проектите в широкия център или в периферните райони, но с добри транспортни връзки и лесен достъп до летището и центъра.

Средно проектите в 5-звездната категория са реализирали 3% ръст на средната заетост и 4% по-висок приход от заета стая, сравнено с 2015 г. Заетостта на хотелите 4 звезди е нараснала с 8%, но остава под нивата на най-високия клас хотели. Ръстът на приходите от заета стая за категорията през 2016 г. е 4% в сравнение с година по-рано.
За доброто представяне на високата категория хотели благоприятства и слабият ръст на легловата база в София през миналата година, което задържа конкуренцията на досегашните нива.
През 2017 г. не се очаква откриване на нови 4- и 5-звездни проекти, докато с хоризонт 2020 г.  предлагането в най-високата категория ще нарасне значително с очакваното откриване на Hyatt, Swissotel и хотелската част на Millenium Center. Трите проекта се очаква да добавят нови 650 стаи към 5-звездната категория, което се равнява на 45% ръст в близките три години. Това значително надминава досегашните нива на нарастване на легловата база и ще засили конкуренцията в луксозния сегмент на хотелския пазар.