fbpx Ръст от 15% в броя сделки с жилища през 2015 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ръст от 15% в броя сделки с жилища през 2015 г.

Повече активност на пазара на жилища през 2015 г. очакват специалистите. Броят на сделките ще се увеличчи с 15% до 18%, като ще се скъси и периодът за сключването им. Към края на годината цените ще бъдат с около 7-9% по-високи от настоящите. Още през 2014 г. се забеляза известен ръст на нивата по тримесечия в големите градове. Той бе най-осезаем през третото тримесечие на 2014 г. спрямо същия период на 2013 г. Това отчитат експертите от АДРЕС Недвижими имоти.

„Активизирането ще се обуславя от няколко фактора, като най-важният остава продължаващият спад на лихвите по депозитите и общото усещане за несигурност на банковата система, независимо, че не се очакват реални нови сътресения в този сектор“, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС. „С времето привлекателността на депозита се изгуби. И макар спестяванията на хората в банките да са гарантирани, забавянията в изплащането и липсата на бързо решение на проблема с КТБ създаде усещане у много клиенти, че има по-сигурни варианти за съхранение на парите. Опцията за покупка на имот е най-позната на потребителите и носи минимален риск, което я прави и най-честият им избор“, обяснява Павлов.

Според експертите пред клиентите няма добри възможности за сигурно и ликвидно вложение на парите. В същото време жилището е дългосрочна покупка, застраховано е от инфлация и носи редица опции за оползвотворяване. В допълнение към това ниските цени в момента и тенденцията към покачване ще реализира отложените покупки с цел „да купим по-късно, ще бъде по-евтино“. Голяма част от купувачите ще изберат сделка скоро, тъй като нивата вече се оттласкват от най-ниските си стойности.

Отдаването под наем на даден имот носи в пъти по-добра ликвидност от съхранението на парите на депозит, тъй като лихвите в момента не надхвърлят 2%, а има очаквания за допълнително понижение. Новината за намерението на регионалното министерство да санира безплатно панелни жилища допълнително ще засили интереса към тези имоти, а и евентуално ще стабилизира цените им.

Активизирането и ръстът на цените ще са актуални единствено за по-големите градове и главно за столицата, посочват от компанията.

Пазарът ще се развива основно в големите населени места, където има икономическа стабилност и по-голяма сигурност на доходите. Според МРРБ 98% от панелните сгради, които ще бъдат санирани, също се намират в по-големите градове на страната.

Друг ефект от растящата активност ще бъде все по-силно осезаемият недостиг на качествено строителство, като ще минат поне няколко години, докато на пазара се появят достатъчно проекти, удовлетворяващи напълно търсенето и критериите на клиентите. Необходимостта от нови проекти се усеща от известно време, но през 2015 г. ще се засили. Пред инвеститорите днес стои предизвикателството за избор на терен.

Днес е променен и профилът на предприемачите, които познавахме преди няколко години. Изчезнаха „чистите“ финансови инвеститори и останаха единствено строителите, пред които стои задачата да дадат тласък на пазара, за да се разкрие целият му потенциал.

Сравнително активна беше 2014 година за пазара на жилищни имоти. Цените са с тенденция към увеличение, като по данни на НСИ средните пазарни нива по тримесечия общо за по-големите градове отбелязват ръст. Той е по-осезаем през третото тримесечие на 2014г., спрямо същия период на 2013г. - 1,77%. Средните пазарни цени на жилища, според данните на АДРЕС, варират около 650 -750 евро на кв./м. Факторите, които през изминалата година бяха основни в развитието на пазара на недвижими имоти, могат да се обобщят най-общо:

- падащи лихви по депозитите

- поява на недоверие и несигурност по отношение на банките

- край на понижението на цените на жилищни имоти.

В момента хората наистина подбират в какъв имот да вложат своите пари. Активните купувачи са млади семейства или хора, продали имота си, търсещи да купят друго, по-голямо жилище. На възрастова основа съществуват два профила купувачи. Първият е на млади хора, до 35-годишна възраст, с добри позиции и постоянна работа, които купуват първия си жилищен имот. Вторият тип купувачи са по–улегнали, на възраст 45-50 години, чиято причина за покупка на имот е инвестиция.

Двустайните апартаменти са атрактивни и по-лесни за отдаване под наем и по тази причина в момента се търсят главно за инвестиция. Най-търсените за покупка имоти през 2014 г. са тристайните и двустайните жилища, които заемат от около 70% от реализираните продажби. Около 70% е и делът на купувачите, които осъществяват покупката си чрез лични средства в рамките на 2014 г. В същото време между банките има силна конкуренция, което прави тегленето на ипотечен или друг кредит достъпно.