Ръст при сделки за наеми и терени на индустриални имоти

С ръст на сделките за наем на офис площи и активен пазар на терени за индустриално и жилищно строителство приключи първото тримесечие на 2015 г., показват пазарните проучвания на Forton. Активността и на двата пазара се дължи на продъжаващия интерес на компании, които изнасят производства или бизнес операции в страната. В сегмента на индустриалните имоти основните купувачи са дружества от леката промишленост и производители на автомобилни компоненти, които започват дейност или се разрастват в България. Продължават и сделките със земя за жилищни и големи развлекателни проекти.

В контекста на растящото търсене и в двата сегмента липсата на подходящи площи е спирачка за по-висок ръст на сделките. Временно решение е преобразуването на търговски площи в офисни или в индустриални обекти. Тенденцията също се наблюдава от миналата година, когато оператори на центрове за изнесени услуги отвориха офиси в молове в Бургас и Варна. През първото тримесечие на 2015 г. подобна трансформация на площи приключи и в София с разширяването на офис частта в ЦУМ за сметка на няколко етажа търговски площи.

На пазара на индустриални имоти липсата на модерни площи също отчасти се компенсира от преобразуването на бивши магазини – big-box обекти на големи търговски вериги. Подобна сделка в края на 2014 г. имаше във Видин, където шивашко предприятие на германската компания Seth GmbH подписа договор за бивш магазин на „Техномаркет“.

На пазара на офис площи първото тримесечие на 2015 г. приключи с 10% ръст на сделките за наем в сравнение със същия период на 2014 г. През януари-март подписаните договори за преместване и разширение са за над 25 000 кв.м.

Заради недостатъчното предлагане на качествени офис площи продължава и подписването на предварителни договори с наематели за сгради, които още са в строеж. Подобни сделки през последните месеци бяха тези на Scale Focus и на Appcom в проекта Capital Fort на бул. „Цариградско шосе“.


 

Facebook comments