fbpx Ръст в инвестиционния интерес към бизнес имоти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ръст в инвестиционния интерес към бизнес имоти

През 2015 година на пазара на бизнес имоти са реализирани с 20% повече инвестиционни сделки спрямо предходната 2014 г., сочи годишният анализ на консултантската компания Forton. Достигнат е инвестиционен обем от 236 млн. евро, който включва не само продажби на доходоносни активи, но и сделки със строителни терени, както и с имоти за собствено ползване.

Това е втора година от началото на кризата, в която отчитаме инвестиционен обем над 200 млн. евро. Трябва да се има предвид и фактът, че през 2014 г. активността се дължеше основно на силния пазар на подценени имоти, докато през 2015 видяхме възстановяване на интереса към строителните парцели и връщане на предприемачите на пазара, коментират специалистите.

По-високият брой транзакции се дължи и на навлизането на нови чуждестранни играчи. Това доведе до достигането на баланс между местни и международни инвеститори.

Сделките със строителни терени са водещи през годината, като заемат дял от 54% от пазара. Секторите на хотелите и на търговските площи също привличат интерес.

През настоящата година силният пазар на строителни парцели ще продължи. Сред по-големите очаквани сделки е тази за земята на бившата пивоварна фабрика на „Каменица“ АД в Пловдив.

В същото време вече се наблюдава интерес и към придобиване на доходоносни активи. Има всички предпоставки този тренд да се засили през 2016 г. и да видим повече сделки в сегмента на офисните и търговските площи.

Офис площи

Активно търсене и лек ръст на наемните нива бяха двете тенденции, характеризиращи последното тримесечие на 2015 г. в сегмента на офис площите.

Засиленият интерес за разрастване и наем на площи, главно от страна на IT и BPO компаниите, доведе до появата на нови проекти. Общо през годината бяха завършени над 105 000 кв. м офиси, но голяма част от тях бяха усвоени още преди сградите да получат разрешение за ползване и качественото предлагане остава недостатъчно, за да отговори на търсенето.

Средната площ на нает офис през 2015 г. е малко над 1200 кв. м. Този индикатор потвърждава положителната тенденция за наемане на по-големи площи в резултат от консолидацията и разрастването на бизнеса на компаниите в IT и BPO сектора.

С 29 000 кв.м нараснаха наличните офиси през последното тримесечие на годината, достигайки общ обем от 1.79 млн. кв. м.

Около 200 000 кв. м нови офис проекти са в процес на изграждане. Едва 70 000 кв. м от тези площи обаче се очаква да бъдат завършени през 2016 г., като близо половината от тях са в малки сгради или са за собствено ползване. Това означава, че недостигът на качествени площи няма да бъде преодолян и тази година и тенденцията за наем на офиси в строеж ще остане актуална. Завършването на по-големи проекти се очаква едва през първата половина на 2017 г.

В Пловдив инвестициите в офиси също се раздвижиха и в процес на изграждане там са около 50 000 кв. м. Заради разрастването на аутсорсинг бизнеса към втория по големина град там също се наблюдава осезаемо раздвижване на наемния пазар. През втората половина на 2015 г. са сключени наемни договори за 9 000 кв. м офиси, по-голямата част от тях – за площи в строеж. Сред по-мащабните сделки в Пловдив през последното тримесечие бяха разрастването на 60K с 1250 кв. м в Imperial Business Center, както и това на Telus с 3000 кв. м в бизнес център Megapark на „Асеновградско шосе“. Около 2000 кв. м бяха отдадени под наем и в строящия се Office Park Plovdiv.

Очаква се тази година пазарът в големите градове като Пловдив, Варна и Бургас да остане активен заедно с този в София.

Активното търсене и ограниченото предлагане на подходящи офис площи доведе и до лек ръст на наемите през годината. В София за първокласни сгради с отлична локация в центъра или по големите булеварди те се движат в диапазона € 11-12.5/кв. м, като се наблюдава близо 5% ръст в долната граница. По-осезаемо раздвижване имаше на пазара в Пловдив, където наемите през втората половина на годината се покачиха с около 30% достигайки € 8/кв. м. Нарастващото предлагане на офиси под наем в града обаче ще балансира пазара.