fbpx Ръст в продажбите на мотоциклети в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ръст в продажбите на мотоциклети в България

Ръст в продажбите на мотоциклети в България

Мотоциклетният сезон ще започне с мотоциклетно изложение в София. За първи път Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) организира Мотосалон в столицата. Той ще бъде от 18 до 22 февруари в Интер Експо Център. Там, в изложбените зали на Цариградско шосе ще бъдат показани най-новите модели на Honda, Harley Davidson, Peugeot, BMW, МV Agusta, Kymco, Suzuki и др.  Организирането на мотосалона се налага от нарастващите продажби на двуколесни и ATV-та в България.
Естествено, нашият пазар на скутери и мотоциклети далеч не е на равнището на развити и недотам развити в мотоциклетизма страни.   Но интересът към мотоциклетите в България нараства с всяка изминала година. Това дава и нужния оптимизъм на вносителите на мотоциклети да направят Мотоциклетното изложение за първи път в София.

За миналата 2014 година членовете на ААП (за другите дилъри извън организацията нямаме данни за продажбите) са продали общо 432 машини. Това е ръст с 2,5% спрямо 2013 г., когато са продадени 421 мотоциклета и скутери. Както може да се досетите, най-много се харчат скутерите и то 50-кубиковите – 226, като 145 от тях са на Peugeot, а 70 на Piaggio. Това е така, от една страна заради достъпната цена, а от друга и защото могат да се ползват от 16-годишни или от водачи с категория В.  Машините от 51 до 125 куб. см също са търсени заради това, че са достъпни за тийнейджърите. От тях обаче са продадени са 52. От 126 до 250 куб. см са продадени 28 машини. В тези категории лидер е Honda, съответно с 44 и 24. От 251 до 500 куб. см са 46 броя, като тук лидер е Piaggio с 21 машини.
Най-харчени от големите мотори са  между 500 и 1000 кубика – 46, като начело е Зундерт със своите 18 машини на BRP – АТV, UTV и Spyder, на с 15 при мотоциклетите води Honda, а с 13 – BMW. Над 1000 куб. см продадените машини са 38, като 34 са на BMW.  Като брой продадени двуколесни лидер са Peugeot – 148, но заради 50-кубиковите скутери. На втора позиция са Honda със 111, а след  тях са Piaggio – 102 и BMW – 47.
Затова първата стъпка към мотосалоните е направена. Надеждите са той да стане традиционен, преди началото на сезона и да зарадва мотористите у нас. Можете да посетите първото му издание. То няма да е голямо като гигантските мотосалони в Милано, Кьолн, Бирмингам… Но на него могат да се видят много премиерни модели, които ще покажат нашите вносители. Същите машини бяха показани миналата година на гореспоменатите големи мотосалони.