fbpx Ръстът в цените на имотите продължава | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ръстът в цените на имотите продължава

етикети

Докато през 2014 г. България заемаше 66-то място в групата на пазарите с ниска прозрачност, то през 2016 г. страната ни вече е на 50-то място според проучване на международната консултантска компания JLL –Global Real Estate TransparencyIndex.

Въпреки това обаче, България остава сред държавите с най-ниска прозрачност на имотния пазар в Европейския съюз (ЕС), което е и основната причина за липсата на сериозни чуждестранни инвестиции у нас.

Ръст на пазара на недвижими имоти освен в най-големите градове на България, вече е регистриран и в по-малки градове като Казанлък, Сливен, Ботевград, Костинброд. Ръст на сделките с имоти има и при известни спа-курорти като Велинград, където сделките до края на второто тримесечие са нараснали с 41% в сравнение със същия период на 2015 г.

Запазва се и тенденцията в ръст на цените на имотите, както и интереса към жилищата на зелено, което затвърждава твърдението, че няма достатъчно имоти, които да отговарят на търсенето на купувачите.

Увеличение през това трето тримесечие на 2016 г. е регистрирано и по отношение на наемите. Те нарастват до 10% в квартали като Витоша, Студентски град, Дървеница и центъра. Сред най-предпочитаните квартали са центъра, Витоша, Младост, Гео Милев, Стрелбище, а търсенето е насочено основно към едностайни и двустайни жилища.

На база данните на Националния статистически институт (НСИ) може да се каже, че жилищното строителство става все по-умерено след като издадените разрешения за строеж за периода януари-юни бележат спад от 4,4%.

Лидер по отношение на броя издадени разрешения за строеж за жилищни сгради остава София. Колкото до индустриалното строителство, то остава съсредоточено основно в Пловдив, Стара Загора, Бургас и Пазарджик. От големите градове Варна е единственият, при който планирането на ново жилищно строителство продължава да нараства. Това показват данните на НСИ, според които издадените разрешения за строеж са нараснали с почти 17% на годишна база.

Въпреки отчетения спад в броя издадени разрешения за строеж, то значително ускорение се забелязва в стартиралото вече строителство на нови сгради в големите градове. Към днешна дата в процес на строителство в София са около 1,40 млн. кв.м жилища, в Пловдив – 500 хил. кв.м, а във Варна – приблизително 350 хил. кв.м.

Друг сегмент в строителния сектор започва да придобива все по-голяма значимост, а именно паркингите. Те стават все по-привлекателни за инвеститорите още повече след като банките вече имат нагласа за отпускане на средства с цел инвестиции в паркоместа.

Значителен спад се наблюдава в търсенето на ваканционни имоти у нас. Все по-малко са руските граждани готови да инвестират парите си в закупуването на имот по нашето Черноморие. Най-търсени продължават да бъдат студиата, както и едностайните и двустайните апартаменти до 40 хил. евро. 

Най-желани квартали в София са Център, Лозенец, Банишора, Студентски град, Младост 1 и 2, Манастирски ливади и Гео Милев. 

Най-предпочитани сред двустайните са тези с площ в диапазон от 50 до 65 кв.м. и среда цена от 900 – 1000 Евро на кв.м. 3-стайните жилища, реализирани на пазара през това тримесечие са с площ в диапазон от 88 – 100 кв.м. и цена от 800 - 950 Евро на кв.м.

Освен жилища, се наблюдава и тенденция в нарастване на търсенето на търговски площи – магазини и офиси, както и парцели за застрояване, като запитванията са се увеличили почти тройно за това тримесечие в сравнение със същия период през 2015 г. Интересът е насочен предимно към наемане на търговските обекти и по-рядко към закупуване.