fbpx Руската централна банка вдигна основната лихва до 17% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Руската централна банка вдигна основната лихва до 17%

етикети

Руската централна банка вдигна основата лихва от 10,5% на 17%, съобщи Би Би Си. Този акт е с цел да се спре обезценяването на рублата към основните валути -долара и еврото. От началото на година рублата загуби 45% от стойността си спрямо долара от началото на година.

Руската валута стигна дъното от 67 рубли за долара, но успя да се върне около психологическото ниво от 60 рубли за долар. Основните причини за обезценяването на руската валута са падащите цени на петрола и западните санкции срещу Кремъл, които оказват своята негативна роля върху руската икономика.

Когато Централната банка повиши с 1% основната лихва миналата седмица, това изглеждаше, че се дава таблетка срещу главоболие на тежко болен пациент. Вдигането на лихвата с 6,5% показва, че централните банкери „се хващат за дефиблиратора“ в опит да съживят икономиката и да укрепят доверието във валутата. Ситуацията обаче изглежда все по-безнадеждна.

В понеделник основният индекс на Московската борса RTS отбеляза спад от 10%. Рублата също изгуби 10% от стойността си, достигайки 15-годишно дъно.

В началото на седмицата обаче нямаше паника пред обменните бюра и банките. От началото на годината Централната банка изхарчи $70 млрд. в подкрепа на рублата.

Световната банка предупреди, че руската икономика ще се свие с най-малко 0,7% през 2015 г., ако цената на петрола не се възстанови.

Повишаването на лихвения процент крие своите рискове, като по-скъпи заеми и забавяне на икономическия растеж. Експерти се надяват, че високата лихва може да спре изтиането на капитали от Русия. Финансисти са скептични, защото политическата неспособност да се справи с икономиката принуждава обикновения руснак да търси спасение на своите спестявания.