fbpx Руските клиенти направиха морските курорти по-скъпи от планинските | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Руските клиенти направиха морските курорти по-скъпи от планинските

Руските клиенти направиха морските курорти по-скъпи от планинските

етикети


С близо 70 % е намалял интересът на англоговорящите купувачи, което се дължи на продължаващата имотна и ипотечна криза в САЩ и Европа. Това направи руснаците и гражданите на прибалтийските републики основни купувачи и в този сегмент. Ако в морските курорти те купуват емоционално, то в планинските покупките им са изцяло инвестиционни. Затова присъствието им на този пазар не се отрази на цените на имотите значително.
“Негативното говорене вътре в страната се изнася навън и пречи повече от обективно съществуващите проблеми”, смята Николай Пехливанов, Изпълнителен директор на ГрийнЛайф. “Продаваме успешно, въпреки негативните обстоятелства - имотната криза в Европа, по-високите лихвени нива и негативните публикации в английската преса. Това ни дава самочувствие, но е факт, че пазарът като цяло изпитва затруднения”, допълни той.

Имотите в планинските курорти се продават активно от около два месеца
Данните за сключените към момента сделки показват и друга нова за пазара тенденция. Ако до преди година близо 50 % от сделките се сключваха без оглед на място, то днес техният дял е едва
20 %. Това има и своята положителна страна - освен купувачи на имоти, тези чужденци се превръщат и в туристи за страната ни.
Промяна се забелязва и по отношение на целта на покупките - през миналия сезон с инвестиционна цел са закупени около 40 % от имотите, а днес той е два пъти по-висок. Тази промяна се дължи на промяната в профила на купувачите - руснаците по-слабо се интересуват от зимен туризъм и почивка - те по-скоро виждат в тези сделки добро вложение на парите си. Тъй като все още нямаме достатъчно практика с тези купувачи към момента, анализираме заявените им намерения. Имаме очакване част от тях да използват имотите си през лятото поради големия брой допълнителни услуги, които се предлагат в комплексите.

Интересът на руснаците е една от добрите новини за пазара на имоти и туристическите услуги в нашите курорти
Те са висока категория клиенти и имат сериозни изисквания към продукта и услугите, които потребяват. Това ще издигне нивото ни и ще ни помогне в бъдеще да се позиционираме като “по-луксозна дестинация”. Друг обещаващ фактор са процесите на окрупняване, които протичат в момента. Правилата все по-често се определят от големите инвеститори, които могат да си позволят изграждането на комплекс с цялата прилежаща към него инфраструктура, както и с редица допълнителни услуги. Това влияе положително на курорта, защото планирането е на много по-високо ниво и води до намаляване на инвестиционната истерия, породена от по-малките инвеститори, които изграждат малки самостоятелни хотели
и блокове.
Отдръпването на англичаните допълнително охлади инвестиционния интерес към Банско и цените на земята се задържаха.

Разработването на пазари е много трудна задача и затова по-малък брой инвеститори се заемат с нея
коментира Николай Пехливанов. “Съветвам инвеститорите да влизат все по-внимателно в проекти и да анализират детайлно ситуацията преди да пристъпят към реализиране на инвестиционните си намерения”, допълва той.
Според проучването на ГрийнЛайф през този сезон се очаква да се реализират около 5 000 продажби в Банско. В курортното градче в момента са в процес на изграждане на 10 по-крупни проекта - обем, който напълно отговаря на търсенето.
Пампорово заема по-значими позиции през тази година
тъй като е дестинация, вече позната на руските граждани. Опасенията на инвеститорите са, че там интересът бързо ще охладнее, ако не се започне работа по изграждане на съоръжения.
Боровец набира скорост благодарение на проекта “Супер Боровец:. Пазарът на земя там е значително ограничен, затова инвеститорите
се ориентират към близките населени места.
“Работата ни не е насочена само към руския пазар. Британските клиенти остават важна целева група ”, споделя Марияна Даскалова, Директор маркетинг и продажби в ГрийнЛайф. “Гърците проявяват все по-сериозен интерес към ски имотите,

най-малък брой продажби сключваме с българи
Влагаме усилия в разработването и на нови пазари.”, допълва тя.

“Цените нараснаха средно с 10 %, но по-значително на пазара е трайното и валидно за всички имоти покачване на долната граница”, казва Николай Пехливанов. Според неговите наблюдения купувачите очакват между 5 и 7 % доходност, което е в рамките на нормалното за курортите ни.
След приключване на летния сезон отслабна активността на търговията в морските курорти. Сделки все пак се сключват. Офертите продава достигат до 3 000 евро за кв.м. Инвеститорите са оптимистично настроени, особено след като на пазара активно навлизат руски предприемачи, които с реализирането на мащабни проекти и техния професионален маркетинг извън страната допринасят за повишаване на имиджа ни. Тези компании имат опит от подобна дейност в Кипър през изминалите години и се насочват към България с ясното разбиране, че страната ни е с богати природни дадености. В резултат на техния интерес към покупка на големи (между 30 и 100 дка) терени в близост до морето, цената на земята нарасна с 30 % до 50 %.
Очакванията на експертите са англичаните да се завърнат в рамките на следващите две години, след отшумяване на кризата. Междувременно родните инвеститори ще са успели да изградят по-висок стандарт на продуктите и услугите. По отношение на цените, анализаторите от ГрийнЛайф прогнозират плавен ръст от 10 % на годишна база за планинските курорти и до 15 % за морските.

Facebook коментари