fbpx Рускоговорящите продължават да избират България за лятно жилище | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Рускоговорящите продължават да избират България за лятно жилище

Въпреки обективни и субективни причини пазарът на на ваканционни имоти през изминалия летен сезон е бил стабилен и прогнозируем. Това коментриат специалистити от инвестиционна компания Грийн Лайф. Според тях санкциите, наложени от ЕС не засягат активните купувачи на ваканционни имоти в България, а наводненията и фалитът на руските туристически агенции имат ефект повече върху туристическия пазар и по-малко върху продажбите на имоти тип втори дом.

Наистина през юни и юли огледите от граждани на Русия са били почти двойно по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Влиянието на кризата в Украйна, наводненията, политическата нестабилност у нас, фалитът на туристически агенции по-късно, са все причини, които са оказали сериозно влияние. Но с привличането на повече граждани на Украйна, Беларус и Казахстан, общият брой на сделките се е запазил без промяна спрямо предходни периоди.

Сделките с граждани на Украйна растат и като дял от всички и като абсолютна стойност. В статистиката на Грийн Лайф ръстът е 10% спрямо предходния сезон. Тази група купувачи не е нова за нашия пазар, но след политическата криза активността им се засилва.

„През миналата година те трябваше да решат първо да купят имот втори дом, след това дали да бъде в Крим или в България и едва тогава в кой курорт или населено място. След отделянето на Крим България се превръща в естествения им избор, а покупката на крайморски имот в страна член на ЕС е възможност за временно бягство от неприятностите в страната, както и сигурна инвестиция на парите на гражданите на Украйна.“, разказва Петров, изпълнителен директор на Грийн Лайф. По думите му близостта и възможността за пътуване с автомобил също оказват положително влияние.

В същото време не можем да говорим и за промяна в нагласите на руснаците като цяло, а на отпадането от пазара на една група, която така или иначе по-рядко пристъпва към сделка – туристите, които идват на море с идеята да погледнат и имот. Статистиката сочи, че през последните години много руски граждани са използвали ваканцията си на море в България, за да проучат възможностите да придобият жилище, но много малък процент от тях наистина реализират сделки. Точно те са отпаднали в момента заради появилите се неочаквани пречки, каквито бяха фалитът на агенции и наводненията.

За разлика от тях мотивираните клиенти организират пътуването си след като са направили сериозно проучване на пазара и конкурентните предложения на него. Те идват, за да сравнят две или три конкретни предложения. Тази група от купувачи е активна и е гаранция за стабилността на пазара и в момента.

„С намаляването на общия обем огледи от важно е да задържиш клиента и да стигнеш до сделка, но едно е ясно – този купувач не иска да отиде нито в Испания, нито в Гърция. Към края на август сме реализирали брой продажби равен на този в същия период на изминалата година”, коментира Теофил Петров. Според него категорично не се забелязва отказ от дестинацията България, за какъвто се говори напоследък. Двете познати групи купувачи – възрастни двойки, които избират отседналост, и млади семейства с деца, които искат да имат ваканционен имот, са активни и това лято. Те не се чувстват заплашени от санкциите, които ЕС налага, тъй като доходите и социалният им статус не го предполагат. Практиката от последните години сочи, че забраните и ограниченията могат да се заобиколят – пример за такова е забраната държавните служите в Русия да си купуват имоти втори дом извън страната, която редовно се прескача.

В ГрийнЛайф Бийч Ризорт в Созопол, където жилищните единици вече са над 1 000, а повечето собственици са рускоговорящи, семействата идват в началото на май и остават до началото на септември, ако децата им са в ученическа възраст, или до края на месеца в повечето други случаи. Тези семейства прекарват почти 40% от годината във втория си дом и затова за тях той е ценен и притежаването му е обосновано – както икономически, така и емоционално. Онези от тях, които по една или друга причина решат да се разделят със закупения вече имот, обикновено го продават на малка печалба.

Вторичният пазар, който напоследък се определя като знак за сериозен проблем на пазара на ваканционни имоти, в действителност е процес на промяна на собствеността и в голям процент от случаите става въпрос за двойни сделки – семейства, които продават по-малко жилище, за да си купят по-голямо.

Цените в качествените работещи обекти на Българското Черноморие се запазват стабилни спрямо предходната година. През изминалия сезон купувачите на имоти тип втори дом са повече от тези, които търсят отседналост в градовете или по-малките крайморски населени места. Бюджетите на възрастните двойки, които искат да прекарат старините си в България също са по-малки от тези, които търсят ваканция.

Втората по големина група след рускоговорящите остават българите – висши мениджъри, които работят в големи компании, както и собственици на бизнес. Сред тях има и работещи в чужбина. Сделките с англичани и румънци остават изключение. Според специалистите, при равни други условия, изминалитя сезон можеше да бъде по-успешен от предходния.