fbpx Руснаците у нас с удължени визи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Руснаците у нас с удължени визи

Правителство реши да удължи срока на визите за руски граждани, които пребивават в България, до 30 дни. Решението е взето във връзка с усложнената обстановка в Русия, породена от летните пожари и множеството запитвания от страна на руски граждани, които почиват в България, дали могат законно да продължат престоя си у нас.
Вследствие на бушуващите горски и торфени пожари в Москва и в редица други области на Руската федерация, въздухът там е значително замърсен и видимостта е нарушена, което създава сериозни проблеми за живота в руската столица. На населението от засегнатите райони, особено на деца, както и на страдащи от заболявания на горните дихателни пътища, не се препоръчва престой на открито.
Удължаването на визите ще важи за всички, които са влезли в България и към 8 август 2010 г. пребивават в страната с валидни краткосрочни визи. При напускане на България до 6 септември 2010 г. на онези от тях, които са просрочили разрешения с визата срок, няма да бъдат съставяни актове и наказателни постановления.

В периода януари-юни 2010 г. България е посетена от 137 216 руски граждани, което е с 29,2% повече спрямо същия период на миналата година.