fbpx С емоции, настроение и много вино приключи финалът на "Сомелиер на годината" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

С емоции, настроение и много вино приключи финалът на "Сомелиер на годината"

 

Финалът на четвъртото издание на Националния конкурс „Сомелиер на годината“ ще се запомни с много емоции, прехвърчане на елегантни професионални искри, дегустации на отлични български вина, които разкриха качествата си още повече в комбинация със специално подбрани ястия.. 

 

След два дни на открита дегустация в централното фоайе на Хотел Маринела и представянето на над 250 вина на 20 български и 17 чужди изби, от които 112 на сомелиерския щанд „Вино на годината“, сомелиерите полуфиналисти посрещнаха гостите пред зала „София Гранд“ с един от най-популярните коктейли в света Aperol Spritz.

 

След като всички вдигнаха първата наздравица на вечерята с най-продаваното пенливо вино в света Cava Freixenet, поднесено с чоризо председателя на журито на професионалистите Бояна Сирянова обяви шестимата избрани да преминат през последната фаза на конкурса. Задачата им бе да презентират шест български изби и вина към менюто -  Совиньон блан на Домейн Мараш, Пикселс Шардоне на ВИ“Съединение“, розе Солти Хилс на Черноморско злато-Поморие, розе Бетър Халф на бутикова изба „Бетър Халф“, Пино Ноар на ВИ“Братя Минкови“ и Наше вино на Асамблаж – дебют на Винарна Ялово.

 

Макар и първоначално изненадани от интересните и обучителни интерактивни видео задачи, прожектирани на момента в залата, в които главният герой Слави Райчев се вихреше между двете роли на „безпогрешния“ и на „грешния“ сомелиер, финалистите все пак успяха да овладеят притеснението си. Те представиха вината, докато бяха сервирани на гостите, поднесени по двойки с дуетно меню от печени зеленчуци и салата капрезе, рибни предястия от сьомга и рилска пъстърва, основно от пилешко и свинско, плато сирена и шоколадов ганаш с чили, а за финал - бял шоколадов мус с малина.

 

Състезанието протече на части, между които след кратки музикални паузи течеше церемонията по връчване на приза „Вино на годината“ в 16-те категории за бели, розета, червени и специални вина от членовете на журито на професионалистите Вили Гълъбова, Коста Канариев и Вихрен Велков. Плакетът „Винолюбител на годината 2017“ бе връчен от чаровната Евгения Александрова-Лечева - съпруга на миналогодишния носител на приза Иван Лечев, на Адвокатска кантора“Кръпов и партньори“. За първи път бе връчен и приз за „Най- добро отношение към младите професионалисти и сомелиерството“ на суши-ресторант „Умами“, избран от участниците във видео задачите по време на снимките.

 

Краят на вечерта завърши с истински двубой между двама от състезателите, в който за победител и носител на титлата  „Сомелиер на годината 2017“ журито  обяви Живко Енчев. 

 

Само с една точка разлика на второ място остана 26-годишният Благой Кузмански. Той получи от председателя на журито на избите Йордан Чорбаджийски специалната наградата на Черноморско злато – Поморие – плакет с ваучер за спа-уикенд за двама в 5-звезден хотел „Виа Понтика“, посещение на производствената база по време на активна кампания с обиколка, запознаване с всички производствени процеси и  дегустация на портфолиото на избата.

 

Трети се класира Денис Ненчев – сомелиер в РИУ Правец Ризорт, а Калоян Попов отнесе награда и бутилка гигант „F2F“ на ВИ“Съединение“, връчена от мениджъра на избата Рангел Пейков.