fbpx С новото Renault Clio 2023 моделът навършва Христова възраст и влиза в еликтрификацията (видео) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

София - Брюксел

С новото Renault Clio 2023 моделът навършва Христова възраст и влиза в еликтрификацията (видео)

От години Renault Clio е един от най-продаваните автомобили в Европа. Отличните габарити за градския трафик, доброто пътно поведение за разстояния извън града (никакъв проблем няма дори в тези пустинни жеги в момента да идете до морето и да се чувствате комфортно) приятния дизайн и обширната гама от двигатели - бензин, дизел, LPG и дори вече хибрид, са сред факторите, които правят модела толкова успешен. В България товарната версия пък е изключително предпочитана от компаниите.

Ще призная, че преди няколко години, когато буквално за ден реших да сменя старата ми обичана „Цецка“ (Citroen C3) с нов градски автомобил, именно Clio беше първият ми изобр. Изгуби, защото в момента имаше само бял цвят, а като човек, който живее с цветовете, определено наличният син металик на Skoda Fabia ме спечели.

С рестайлинга на 5-тото поколение на модела Renault Clio навлиза в Христовата възраст, (първото Clio се появява през 1990 г.) и аз отлетях до сърцето на Европа - Брюксел, за да тествам в реални условия именно най-интересната версия - 145 к.с. пълен E-Tech Hybrid в новото оборудване Esprit Alpine, като това е първият модел на Renault след Austral, в който се внедрява. Мисля си, че неслучайно бе избрана именно белгийската столица за международния тест драйв на модела, който има най-голямо в сърцето на Renault.

В прохладното тогава утро потегляме от паркинга на брюкселското летище Шарлероа към околностите на Брюксел за едно приятно и ненатоварващо пътуване.

Рестайлингът на Renault Clio e променил преди всичко фронталната визия, като предницата, която е изцяло нова, изглежда по-модерна и динамична. Съвсем нова е решетката, чиито шахматно наредени блестящо хромирани пластини създават 3-D ефект, а краищата й свързват тънките LED фаровете - стандартни за всички версии и съставени от пет модула вместо три в миналото.

Clio е първият автомобил от „Новата вълна“ на Renault и една от най-големите новости е LED светлинния подпис, който сега е развит вертикално и е вдъхновен от профила на ромбоидното лого на Renault. Това прави предната част още по-завладяваща и създава усещането, че моделът е пораснал и стои по-широко на пътя. В действителност размерите са останали непроменени - 4 метра дължина, малко под 2 м с огледала ширина и височина 1,43 метра. Все така на практика компактен.

Версиите Techno и Esprit Alpine идват с аеродинамичен профил, пряко вдъхновен от елементите под решетката при моторните спортове.

Отзад бронята е обновена с добавяне на набор от допълнителни вертикални странични отвори, а фаровете също имат различен вид и са прозрачни. В зависимост от нивата на оборудване, алуминиевите джанти се променят, достигайки до 17" и с четири налични дизайна. Всички те съдържат в центъра новото лого на Renault от полиран алуминий.

Специално в Esprit Alpine версията джантите са с ефект „диамант“, черни с опушен сив лак, около син или сив център (в зависимост от цвета на каросерията), като така спортното излъчване става по-силно.

С рестайлинга на Clio 2023 промените в интериора не са толкова драстични, но прави впечатление по-високото качество на материалите и най-вече техния екологичен произход. Така например, при версия Techno седалките, панелите на вратите и таблото са тапицирани със специално разработена устойчива тъкан, която съдържа до 60% модални влакна с марка TENCEL, целулозни влакна на био основа. влакната се произвеждат от възобновяеми източници – дървесина, извличана от устойчиво управляеми полуестествени гори в Европа. Полуестествените гори абсорбират големи количества CO2 и не изискват никакви химически торове или изкуствено напояване.

Също така в модела не се използва кожа - вместо това повърхностите са покрити с TEP, тъкан със зърнесто покритие, направена от влакна от биологични източници и полиестер. Едно от преимуществата е, че боядисването на TEP изисква по-малко вода и енергия в сравнение с боядисването на влакната по конвенционалния начин.

Седалките на Еsprit Alpine са със спортен дизайн и декоративни шевове

Седалките на Esprit определено са с по-спортен дизайн, като добре обгръщат тялото с повече странична подкрепа, а материалите са ексклузивни. Отстрани е зашит френския флаг в червено, бяло и синьо. Този елемент присъства на арматурното табло и на волана. Спортният елемент се допълва от сини декоративни шевове.

Седалките на версията Esprit Alpine също са направени от устойчиви материали, включително тъкан от 72% рециклиран PET (полиетилен) на основата и облегалката и 13% рециклиран текстил със зърнесто покритие по страните на седалките.

В центъра на арматурното табло доминира вертикално разположения екран на развлекателната система Renault Easy Link, наличен в два различни размера - 7 или 9,3", и съвместим стандартно Apple CarPlay и Android Auto в безжичен режим. Големият екран е стандартен за версията Alpine.

Пространството в купето е изобилно, както и капацитетът на багажника е съвсем добър с налични 301 литра – събрахме нашите два куфара, но спокойно имаше място за още един. При нехибридните версии обема достига до 391 л.

Както казах по-горе за този тест на Renault Clio 2023 на разположение имахме най-интересният двигател - пълният хибрид. Под предния капак има бензинов двигател 1.6 с мощност 94 к.с., комбиниран с два електрически мотора, единият с мощност 34 kW, който осигурява сцепление на колелата, и по-малкият с мощност 18 kW, който работи като стартерен генератор с високо напрежение. Заедно те гарантират 145 к.с. обща мощност, което не е никак лошо предвид средното за категорията. Установяваме го докато сменяме магистрала с малки и живописни пътища, някои с доста завои. В две трети от пътуването максималната ни скорост достига 90 км/ч, а в населените места, които се редуват доста често, до 50. Не си и помисляме да не спазваме ограниченията до километър, още повече, след като преди няколко месеца един колега „изгърмя“ със 700 евро и иззета шофьорска книжка със забрана за шофиране за три месеца във Франция.

Така обаче в голяма част от пътуването се движим на ток, а спусканията и изкачванията ни позволяват да рекуперираме енергия. Тестваме и адаптивния круиз контрол, в комбинация с асистента за придържане в средата на лентата, които осоновно ни помогнаха, когато попаднахме в сериозното задръстване преди влизане в Брюксел. В крайна сметка постигнахме съвършения резултат – 4,2л/100 км, точно колкото дава и производителят. Не че сме се старали да го постигнем, а просто карахме по правилата. При само градско движение резултатът мисля, че ще бъде още по-добър, защото там 80% от движението може да е само на ток. Самото шофиране е супер приятно и ефирно, прихванало лекотата на електромобилите. В същото време мощта от 145 коня ни дава сигурността за стабилно поведение на магистралата.

Освен хибридният двигател Clio се предлага с икономичния TCe 100 LPG с фабрична газова уредба, като с двата пълни резервоара (бензин и газ) той може да измине общо над 1000 км.

Бензиновото предложение е TCe 90 - 3-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор и с мощност 90 к.св комбинация със 6-степенна механична скоростна кутия.

За разлика от други производители, Renault не се отказват от дизела и с новото Clio предлагат Blue dCi 100 – дизелов двигател със 100 к.с., идеален за интензивна употреба и фирмени автопаркове. Той е икономичен и ефективен и се предлага с 6-степенна скоростна кутия, която намалява оборотите на двигателя при 110 км/ч и по-високи скорости.

Цената на модела започва от 31 990 лв. Тестванията Еsprit Alpine E-Tech full hybrid е доста повече - 54 990 лв. Новото Clio ще се продава от септември 2023 г, като заявките вече са отворени.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)