fbpx Само 15% от сградите наемат фасилити компании | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Само 15% от сградите наемат фасилити компании

Само 15% от сградите наемат фасилити компании

С 20% до 40% е нараснал обемът на фасилити бизнеса у нас през последната година. Степента на покачване е различна за различните сегменти, но така или иначе развитието на този бранш в България става все по-осезаемо. Това стана ясно по време на пресконференция днес, провела се в рамките на 6-тия Международен фасилити форум в София.

Всички големи търговски центрове, както и телекомите в страната, вече се ползват от услугите на професионален фасилити мениджър, обяви Бисера Иванова, изпълнителен директор на Facility Optimum Bulgaria, по време на пресконференцията. Над 80% от банковите институции също са оставили поддръжката на материалната си база в ръцете на професионална компания. Към фасилити мениджмънт фирма са прибегнали и повече от половината офис сгради в страната.

Най-голям е контрастът в ползването на фасилити услуги между България и страните от Западна Европа по отношение на техническата поддръжка. Тук едва 15% от сградите са наели фасилити компании за това, докато в Европа цели 95% от собствениците са осъзнали необходимостта на тази услуга. Не е случаен фактът, че техническите услуги са така популярни на Стария континент – там се акцентира върху превенцията на сградния фонд, вместо да се чака да настъпи повреда и едва тогава да се търсят решенията.

„От всички фасилити услуги в България най-популярна е охраната – 47% от тази дейност в страната ни се аутсорсва, докато в Западна Европа сигурността на над 85% от сградите се оставя в ръцете на външна компания”, коментира Бисера Иванова. „Друга сравнително популярна услуга тук е почистването – 35% от сградите ползват фасилити компания за това, но все пак на Стария континент цели 61% от собствениците решават професионалните фасилити мениджъри да се заемат с почистването”, допълни Иванова.

Според Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International, професионалните фасилити услуги имат две ключови предимства – спестяване на разходи по поддръжката на сградата, както и възможност за предприемачите да се концентрират върху основния си бизнес, оставяйки поддръжката на сградите си в ръцете на компания-професионалист. Той добави още, че очаква в близко бъдеще предприемачите да се концентрират върху подобряването на средата на недвижимите си имоти и цялостния сграден фонд. Според Койнов бъдещето на фасилити услугите се крие във възможността им чрез правилна поддръжка да увеличат стойността на постройките.

Общият обем на офисите в страната в момента е 1 367 000 кв.м, което е с около 15% повече спрямо 1 187 000 кв. м през 2010 г. Допълнителни 135 000 кв.м нови офис площи са се появили на пазара през последната година. Обемът на търговските площи към момента е 559 600 кв.м на фона на 449 770 кв. м през 2010 г. След като през 2011 г. на пазара на логистични площи се появиха още 32 400 кв., общият им обем към момента е 628 000 кв.м, което е ръст с около 20% спрямо миналогодишния общ обем – 522 000 кв. м. Процентът на незаети бизнес площи остава около 30%, разказа Сергей Койнов.