fbpx Само 7% от българите спортуват редовно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Само 7% от българите спортуват редовно

етикети

Едва 7% от българите се занимават редовно със спорт и физическа активност, по данни на "Евробарометър" от декември 2017 г. В същото време нивата на затлъстяване в страната нарастват, като този проблем започва все по-сериозно да застрашава и децата в училищна възраст. Според статистическата агенция, равнищата на наднормено тегло и затлъстяване сред младежите са се повишили с две трети в периодите 2005—2006 г. и 2013—2014 г. и са достигнали 20%. Макар че този показател се запазва нисък сред момичетата (12%), затлъстяването сред момчетата е третото най-високо в ЕС (след Малта и Гърция) и достига 28%.

"Физическата активност, в т.ч. физическите упражнения и спортът са най-добрият начин за постигане на добро физическо и психическо здраве, и помагат за справяне с наднорменото тегло и затлъстяването. Те играят важна роля за предотвратяване и на други здравословни проблеми. Освен  индивидуалните ползи за здравето, съществуват доказателства за положителни преки и косвени икономически ефекти от заниманията със спорт или физическа активност." – коментират от Представителството на Европейската комисия в България.

За да насърчи спорта сред най-младите и да им помогне да избегнат здравословни проблеми, Представителството на Европейската комисия отново предприема конкретни действия, част от които е инициативата RUN4EU. Отвореното събитие е насочено към ученици и училищни отбори, които индивидуално или отборно могат да се включат в състезания по бягане, лекоатлетически игри и предизвикателства, които ще се проведат на 12 май в София.Второто издание на щафетно бягане за ученици и училищни отбори RUN4EU ще се в рамките на “Kaufland София Полумаратон“ и е част от честванията на Деня на Европа. 

Дисциплините, в които могат да участват учениците, са бягане на 600 метра, 5 км, 10 км и предизвикателния полумаратон (21,1 км). Сформиралите училищен отбор ще могат да се включат и в щафета, по време на която 4 състезателя изминават по 5 км, покривайки полумаратонска дистанция (21,1 км).

Освен възможността да станат част от голямо спортно събитие, учениците ще получат и специалните бегачески тениски на инициативата, медали, както и други подаръци. Най-бързите в съответните категории ще бъдат наградени по време на церемония в края на събитието.

Стартовете на всички състезания от RUN4EU са по ново трасе, а дългите дистанции (от 5 до 21,1 км) започват от специална арка, която ще бъде разположена край Орлов мост. За най-малките са предвидени и специални игри и предизвикателства, които, заедно с бягането на 600 м, ще се проведат на стадион "Васил Левски". Всички състезания и игри, част от RUN4EU, са напълно безплатни за учениците, като за участие в тях е необходимо предварително записване.

"Бягането е най-естественото движение за хората, включително и за най-младите. Ако искате детето да има изправена стойка, правилни координационни движения в пространството, да развие хармонична и здрава мускулатура, да играе и да се забавлява докато спортува, горещо препоръчвам да го насочите към бягането. Една от възможностите да го направите е то да участва индивидуално или заедно със свои съученици в предстоящото издание на RUN4EU в София." – съветва детският треньор по лека атлетика Магдалена Христова от "Приорити Спорт", която е един от съорганизаторите на събитието.