fbpx Саудитска Арабия ще инвестира в българското земеделие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Саудитска Арабия ще инвестира в българското земеделие

Саудитска Арабия ще инвестира в българското земеделие

България ще бъде включена в голямата инициатива на краля на Кралство Саудитска Арабия Абдула ибн Абдел Азис Ал Сауд за инвестиции в земеделието извън кралството. Това съобщи министърът на земеделието на кралството д-р Фахад Абдулрахман Балгунаим на среща с българския министър на земеделието д-р Мирослав Найденов и наша бизнес-делегация в Риад.
Саудитският министър обяви, че само преди три месеца в страната му е създадена държавна инвестиционна компания в областта на земеделието и хранителната сигурност, с бюджет от 800 милиона долара и увери, че част от тях ще бъдат вложени в България. Интересът е за вложения в областта на зърнените култури и фуражите, животновъдството и производството на храни и рибните ресурси.

Инициативата на Крал Абдула е за влагане на инвестиции в чужбина, с цел постигане на сигурност на храните на национално и международно ниво чрез изграждане на интегрирани партньорства със страни, които имат потенциал да развиват и управляват селскостопански инвестиции. Целта е да се осигурят достатъчни количества и стабилни цени за стратегическите земеделски култури. Инициативата е предназначена да осигури взаимни ползи както за Саудитска Арабия, така и да държавата, която получава инвестиции. Част от критериите за избор на държава са плодородни почви, благоприятен климат и вода, както и спазване на законовия ред, прозрачност в бизнес отношенията и липса на корупционна среда.
Отваряне на саудитския пазар за българския бизнес и инвестиции в България бяха основните акценти от днешната среща на двамата министри на земеделието. Саудитският министър посочи, че в момента Саудитска Арабия внася 5 млн. агнета от далечна Австралия и 700 хил. тона замразени пилета от Бразилия. Найденов подчерта, че българските агнета и пилета са в пъти по-качествени.