fbpx Ще оценяват търговските ни представители по износа, привлечените инвестиции и туристи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще оценяват търговските ни представители по износа, привлечените инвестиции и туристи

Ще оценяват резултатите от работата на търговските ни представители зад граница по възможностите за достъп на разнообразни български стоки на чуждите пазари, привличането на инвестиции и увеличаването на туристопотока. Очакванията са служителите да продължават да вземат присърце защитата на интересите на българските фирми зад граница така, както го правят чуждестранните представители в България. Туризмът е ресорът, в който се очакват много по-добри резултати. Затова са започнали командировке на експерти, които ще работят ексклузивно по въпросите на туризма първо във Франкфурт и Москва.

През последните две години българските фирми с експортна насоченост успяха да свършат ред изключително полезни дейности по оптимизиране и преструктуриране на производството си – каза още Трайков. - През 2010 г. износът се е повишил с 33% спрямо 2009 г. Тези 4 млрд. евро ръст са сериозна сума за мащабите на страната ни – над 10% от БВП, отбеляза министър Трайков. Искаме да развиваме отрасли с висока добавена стойност на база високи технологии и създаване на качествени работни места, допълни още той. Откриването на нови работни места сега е едно от най-големите предизвикателства в икономиката.

България има 56 търговски представители в 44 страни. Разкрити са нови позиции в 2 държави – Израел и Южна Корея. През 2010 г икономическот министерство проведе конкурси за представители в 20 държави, като в 9 от тях конкурсите бяха спечелени от служители на МИЕТ. Общо бюджетът на СТИВ за 2011 е 7.8 млн. лв. Това е 9.5% от общия бюджет на МИЕТ за 2011 г.