fbpx Ще се подкрепя обучението по предприемачество във висшите училища | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще се подкрепя обучението по предприемачество във висшите училища

Предстои да бъдат взети мерки в подкрепа на обучението по предприемачество и във висшите училища като един от стимулите за кариерен растеж и вдъхновение за бъдещите бизнесмени. В днешно време висшите учебни заведения измерват престижа си и се конкурират също чрез резултатите на своите студенти, чрез създадените от тях фирми, продукти и услуги, достигнали до пазара, това каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева, откривайки “Световната седмица по предприемачество“ в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

По време на срещата студентите бяха информирани за възможностите за финансиране на стартиращи предприемачи от фондовете “Eleven” и “Launchub”. Те са част от инициативата JЕRЕMIE на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка, чиято цел е подобряването на достъпа до средства за малките и средните предприятия в Европейския съюз. Двата фонда финансират перспективни бизнес проекти със суми от 25 хил. до 250 хил. евро, организирайки за бенефициентите си и предприемачески курсове с водещи специалисти и мениджъри от ЕС. Следващият прозорец за приемане на нови кандидати двата фонда ще отворят през февруари 2014 г.

Участниците в дискусията имаха възможност да се запознаят и с няколко успешни модели от работата на действащи предприемачи, които вече са извървели голяма част от пътя да създадат и развият собствен бизнес. Представени бяха фирми от сферата на производството, земеделието, образоването и IT сектора.
В проявата до 21 ноември освен Софийският университет участват още Техническият университет–София и Техническият университет–филиал Пловдив.