fbpx Седмица на мобилността | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Седмица на мобилността

Седмица на мобилността

Общо 29 български градове са регистрирани на интернет страница на Европейската комисия за участие в Европейска седмица на мобилността от 16 до 22 септември 2012 г. Европейският ден без автомобили е на 22 септември. Регистрацията все още не е приключила. На адрес http://www.mobilityweek.eu/cities/, може да се направи актуална справка за регистрираните български градове в кампанията и планираните от тях инициативи.

Европейската седмица на мобилността е кампания за популяризиране на устойчивата градска мобилност, организирана с подкрепата на Европейската комисия. Целта й е да насърчи местните власти в европейските страни да въведат мерките за устойчив транспорт и да призоват гражданите да използват алтернативите на личния автомобил - велосипед, ходене пеша, обществен транспорт и други.

Необходимостта от драстично намаляване на емисиите от автомобилния транспорт в европейските градове става все по-належаща, нараства и необходимостта от различни алтернативни възможности за придвижване. Затова все повече градове разработват своя визия за система за градски транспорт, която да посреща нуждите на хората от удобен транспорт, чиста околна среда и по-добра среда за живеене.

Изборът на тазгодишното мото на Европейската седмица на мобилността - "Движение в правилната посока", цели да подчертае ползите от разработването и изпълнението на плановете за устойчива градска мобилност, които представляват интегриран подход на планиране и се отнасят за всички форми на транспорт в градовете и техните околности.

Facebook коментари