fbpx Седмото издание на фестивала "София диша" ще бъде още по-мащабно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Седмото издание на фестивала "София диша" ще бъде още по-мащабно

Ежегодният летен фестивал за градска култура – София Диша 2016 г. тази година ще разшири зоните на провеждане, защото миналата година петте затворени за автомобилно движение улици се оказаха тесни за проявите през неделите на месец август. Обсъждат възможностите за разширяване обхвата на фестивала, а това ще включи и по-големите централни булеварди и ще приобщи градини и паркове.

„През седемте години на провеждане фестивалът се наложи успешно, като привлече широка аудитория от хора и стана платформа за изява и среща с независими артисти, писатели, млади художници и музиканти, занаятчии, производители на еко продукти. Критерият по който подбираме участниците е качество и достъпност на продукта“, разказва Суни Данаджъ от фондация „София Диша“ и добавя, че тази година ще се постараят да създадат максимален комфорт на хората като ангажират по-големи градски пространства за провеждане и обособят различни тематични зони през всяка една от неделите. Акцентът ще бъде Културната програма, която ще включва визуални изкуства; изпълнителски изкуства – музика, танц, пърформанси, цирково изкуство; литература; медия – фотография и филм; смесена техника, като поканата за участие ще стартира още от началото на март. Всяка неделя Културната програма ще бъде различна, без да е подчинена на една тема. Ще има обособени зони за спорт и забавления за деца. Карта с различните тематични зони на фестивала ще ориентира посетителите.

Направеното през 2015г. социологическо проучване, фокусирано върху София Диша, сочи като един от положителните ефекти на събитието – развитието на предприемачеството сред културно-творческата индустрия на града. Сред високите оценки се посочва добрата организация и подкрепа при провеждане на събитието, усещането за празник и положителния бизнес ефект. Според проучването търговските обекти, намиращи се на фестивалните локации, удвояват оборотите си по време на събитието, а някои от артистите се готвят специално за представянето си на фестивала, заради възможностите за контакти и извън страната. Сред препоръките към събитието е да се включат повече изпълнителски изкуства, спорт, занимания за деца и по-внимателна селекция на приложните артисти. Проявите тази година ще бъдат на:

07.08

УЛИЦА ИВАН ДЕНКОГЛУ

14.08

УЛИЦА МОСКОВСКА

21.08

УЛИЦА КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР I

28.08

БУЛ. АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ