fbpx Сега или утре? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сега или утре?

Сега или утре?

Съществуват две житейски философии. Едната казва, че за да сте успешни, трябва да изградите кариера и създадете богатство, а заради тях трябва да се лишите от доста неща и най-вече от доста удоволсвия – и то най-вече моментните. Няма как да се развивате и да имате незабавно удовлетворение.
Другата философия казва - радвай се на живота сега, докато можеш, защото е кратък и никога не се знае, когато ще дойде последния ти ден. Живей като за последно!
Дали обаче могат да се съчетаят двете? Да се наслаждавате в най-пълна степен на живота, без да се разрушавате бъдещето си. Къде е ключът към това? Ето някои съвети.

Намерете безплатни или евтини удоволствия

Пестеливостта не трябва да е скучна или ограничаваща... ако използвате въображението си. Бъдете креативни и намерете начини да се забавлявате без да харчите много пари. Идете на пикник в парка, на плаж, направете и пуснете хвърчило (невероятно забавно е), насочете се към някакво приложно изкуство, печете сладки... Сигурно ще се сетите за стотици неща. Направете списък на семплите удоволствия и ги ползвайте до максимум. Дайте живот на малките неща.

Преоткрийте важните неща

Много пъти харчим пари за пазаруване, за излизане навън, гледане на филми, заведения и ... всъщност не се радваме на живота. Като се обърнем, нямаме време за нещата, които наистина искаме да правим. Премислете наистина кое е важно за вас - половинката и децата, приятели и семейството, четене на книги и дори време на покой, което да прекарате в ​​съзерцание? Колко струва това?

Нека хората са приоритет

Този пунк е свързан с горния. Ако обърнете внимание на неща като различни приспособления, хубави мебели, хубави дрехи, обувки, бижута и т.н. - тогава ще трябва да се харчат много пари. Но ако се обърнете към близките ви хора – няма да ви трябват много пари. Вижте се с приятели или роднини без да ходите на заведения, ресторанти или кино. Просто седнете на студенен чай или горещо какао и поговорете - за книги, които сте прочели, филми, кото сте гледали, нови неща, които се случват в живота си, вашите надежди и мечти. Прекарайте времето с децата си сред природата, като си организирате различни игри.

Намерете време за себе си

Отделяйте малко време всеки ден и всяка седмица, за да прекарате време насаме. Това наистина дава по-голям смисъл и удоволствие в живота.

Понякога се поглезете

Все пак не трябва да се ограничавате от скъпи удоволствия през цялото време - това ще развие чувство на лишения. За да го предотвратите, от време на време си купите нещо лично или пък се поглезете – например релаксиращ масаж с тъмен шоколад или пък си поръчайте някакво любимо ястие. Само не прекалявайте.

Живей на мига

Научете се да не мислите толкова много за миналото или бъдещето, а за това, което преживявате в момента. Помислете за следното - можете да харчите немалко пари за ядене, но ако наистина не мислите за това, което ядете, то удоволствието се губи. Ако се замислите обаче над всяка хапка постен боб, то тогава той ще ви се струва невероятно вкусен.

Научете се да намирате евтини, но оригинални неща

Няма нищо страшно да пазарувате от онези „евтини“ магазини. Можете да откриете много интересни неща, кото не струват скъпо, а изглеждат фантастично. И не се налага да обявявате за каква цена сте ги купили...:)