fbpx Селският туризъм може да бъде перспективен бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Селският туризъм може да бъде перспективен бизнес

Страната ни разполага със забележителни ресурси за развитие на селски туризъм. През последните години сме свидетели на нарастващ брой туристи от Германия, Франция, Англия, Холандия, САЩ и Скандинавските страни, които търсят този продукт. В резултат на това се създадоха много туристически агенции, семейни хотели, къщи за гости и спортни клубове, предоставящи услуги в тази сфера.
Селският и агротуризмът са разновидности на алтернативния туризъм.

Зорица Ставрева е родена през 1979 г. в Добрич. Завършила е специалност туризъм в СУ "Св. Климент Охридски". От 2002 г. тя е част от екипа на Българската асоциация за алтернативен туризъм. Лектор е на множество международни и национални конференции, посветени на туризма, екологията и устойчивото развитие. Обучител е по селски и екотуризъм в над 10 семинара. Зорица Ставрева е консултант на инициативни групи от различни части на страната. Тя е франкофон и планински водач от 2001 г.

Тяхното зараждане е исторически свързано със следвоенното възстановяване на Западна Европа, където чрез подпомагане на инициативи на земеделски стопани в областта на туризма се постига възраждането на селските райони и задържане на местното население. Не случайно 70% от бюджета на Европейския съюз е под формата на помощи за този сектор. Селският туризъм се характеризира с престой в селска среда - къща, устроен в близост къмпинг или друго място за настаняване, контакт с домакините, достъп до стопанството или престой в действаща ферма. Той може да се осъществява както в рамките на една нощувка, т.е. престой по време на туристическа обиколка, така и като уикенд или седмица. И в двата случая гостите очакват да се включат във всекидневието на домакинството - беритба на плодове и зеленчуци, билки, приготвяне на традиционни ястия, празнуване на обичаите и празниците на района, наблюдение или обучение в местните занаяти, фолклорни и земеделски традиции. Тези дейности обикновено се допълват с различни видове активен или културен туризъм (пешеходен туризъм, планинско колело, езда, посещение на манастири, музеи, археологически и други забележителности, училище по занаяти).Успешното развитие на селския туризъм е сериозно застрашено от липса на субсидии и от старомодно управление

В същото време повечето планински и селски рай- они нямат друга алтернатива за развитие освен този вид туризъм, който има потенциала да съживи най-изостаналите части на страната ни и да ги превърне в достойно място за живот.
В момента най-популярният продукт за селски туризъм у нас е настаняването в къща за гости. Тази дейност позволява на домакините, без големи инвестиции, след частични реконструкции и подобрения, да приемат туристи и сложат началото на свой бизнес в туризма. Експертите на Българската асоциация за алтернативен туризъм разработиха критерии за посрещане на туристи, които са обединени в понятието "харта". През 1998 г. те поставят основите на теоретичната постановка на харта "Български дом". Тя цели да допълни законовите изисквания за категоризиране на обектите за настаняване и да подпомогне собствениците на къщи и стаи за гости в тяхното развитие. Тези изисквания са препоръчителни и ще ви помогнат да се ориентирате в нуждите и очакванията на клиентите.

Основни стандарти в харта "Български дом"
Качество на посрещане


Сърдечното посрещане е от особено значение за туриста. Настаняването в обект, подписал харта "Български дом" гарантира лично отношение от страна на собственика. Гостоприемството, приятелското отношение, всеотдайността към клиента, са ангажимент за всеки член на хартата. Домакинът трябва да помага на гостите си да открият богатствата на страната, да предоставя информация за забележителностите в района, за местните традиции и възможностите за спорт. Той трябва да съдейства и за пълноценно изживяване на ваканцията от туристите.

Качество на настаняване

Чистотата и подредеността са най-важните компоненти на качественото настаняване. Стаите трябва да са до 4 легла и да разполагат с обособени места за подреждане на багаж, и за съхранение на спортна екипировка. Качеството на настаняване включва и възможност за ползване на общите помещения в къщата - трапезария, кухня, място до камината и др. Топлата вода в достатъчни количества, отопление на стаите, чисто спално бельо и достатъчно одеала са също част от основните изисквания.
Качество на услугите

Хранене

Желателно е поднасянето на традиционни ястия и местни специалитети от домашно произведени продукти, като е възможно туристите да готвят и да се хранят заедно с домакините. Те приготвят за своите гости закуска, обяд, вечеря, пикник (кошница), сух пакет или осигуряват достъп до кухнята за самостоятелно ползване.
Допълнителни услуги

 


Българска асоциация за
алтернативен туризъм (БААТ)

е нестопанска организация, която обединява 93 съмишленици за развитието на туризма - регионални сдружения по туризъм, природни паркове, туроператори, къщи за гости и физически лица. Тя се стреми към устойчиво развитие и повишаване качеството на туристическия продукт и инфраструктура. БААТ активно подпомага всяка една инициатива
в тази област.
Мисията на организацията е да направи България значима и интригуваща дестинация за алтернативен туризъм, като обръща особено внимание на човешките й ресурси и природа. БААТ насърчава развитието на партньорства, които да превърнат
страната в по-добро място за живот и бизнес.


Те включват богат избор от възможности за свободното време. Необходимо е наличие на табло с описание и цени на спортни и други дейности, организирани от домакините или от лица, ползващи се с техните лични препоръки; разписания на транспортните средства, информация с работното време на търговски обекти, аптеки
и здравни заведения, занаятчийски работилници, музеи; карти и маршрути; рекламни листовки за спектакли, местни събори и други събития.

Ценова листа

Цените трябва да бъдат изложени на видно място и да дават яснота относно условията за настаняване, хранене и допълнителни услуги.
Грижа за сигурността на клиентите
Това означава да се осигурят всички мерки за безопасност - лична сигурност, противопожарна охрана и др. В случай на необходимост да се предвиди намесата на специализираните органи.

Качество на външното пространство

Търсенето на автентичност от страна на туриста изисква сградата и нейното обзавеждане да са в хармония с местната или националните архитектура и традиции. Прилежащите зони (градинки, площадки и др.) трябва да се поддържат от стопанина чисти и подредени, по възможност с цветя. Слънчевите балкони с хубава гледка са препоръчителни. Стопанските сгради трябва да са достъпни и чисти. Препоръчително е маркирането с табели на подходите към обекта.
От съществено значение е разположението на къщата или хотела. Те трябва да бъдат в район със запазена природна среда - в близост до водни площи, морска ивица, природни феномени и екопътеки, на изходни пунктове към планини и природни паркове. Къщата може да се намира и в селища с характерна архитектура и запазени традиции, както и в близост до манастири, параклиси, светилища и местности, известни с лечебните качества на въздух и извори.

Устойчиво развитие и опазване на околната среда

Независимо от категорията, мястото за настаняване трябва да поддържа безупречна хигиена, както в къщата и двора, така и в околните пространства, и стопанските постройки. При обза-веждане и декорация на обекта е препоръчително да се използват естествени материали. Високо се оценява оборудването с уреди, пестящи електрическа енергия, вода и други консумативи.
Подробна информация за задължителните изискванията за категоризиране на обекти за настаняване в селска среда (къщи за гости и стаи за гости) можете да получите от страницата на Министерство на икономиката -

За
контакти:
София, бул. "Ал. Стамболийски" 20-В, партер
тел: 02/ 980 76 85, 989 05 38
e-mail: baat@spnet.net,
www.alternative-tourism.org