fbpx Семеен концерт по ноти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Nissan Note

Семеен концерт по ноти

Определено Nissan Note не е най-типичният семеен български автомобил, а също не е и най-популярният модел на марката. Но изминалата есен в България бе представена изцяло обновената версия, която на първо четене предизвиква приятни усещания, заради свежият дизайн и добре оформеното компактно купе, както и удобства, които всеки би оценил. И ако си мислите, че този камерен автомобил ще малък за семейството ви, се лъжете. Изненадата вътре е неочаквана.
 
 

Автомобилът е построен върху V платформата на Nissan (същата и при Mikra). Съчетанието на дълго междуосие и къси надвеси дават спортен изглед на колата . Страните на автомобила се описват с понятието "Squash Line", наречени така заради ъглите, които са вдъхновени от полета на бързо движеща се по корта топка за скуош. Нищо не разбирам от това занимание, но наистина остра чупка, която в същото време изгражда усещане за флуидни форми, дава устрем на профила.

 

В задната част светлинният блок обхваща C-колоната и има специфичен, отличителен дизайн, който няма да се сбърка с друг автомобил. Багажната врата се отваря много леко, а предимството е, че товарителният праг на багажника е нисък. Като прибавим, че багажното пространство се разделя на две части благодарение на твърда кора, вкарването на багажа е лесно дори и за жена. Въпреки, че този автомобил е трудно да влезе в сегмента на „състезателите“, за по претенциозните Nissan разработва нов Dynamic Styling Pack, който предлага допълнително атрактивен външен вид. Този пакет включва черни детайли около фаровете и решетката, и по-големи и по-изваяни въздухозаборници в предна и задна брони.

 

Как казах и по-горе най-приятната изненада е в купето. На първо място – мнооого място. Отвсякъде си заобиколен с много „въздух“, който е една от основните предпоставки за комфортно пътуване. Мястото за задните пътници е толкова, че от шофьорската седалка нямаше начин да стигна метната си отзад дамска чанта. Достигнах я само с откопчаване на колана, сядане на колене на моята седалка и сериозно пресягане. Този резултат го има обикновено при големите лимузини и седани. Ако пък това се окаже голяма драма пакетът Family добавя плъзгаща се задна седалка, която осигурява допълнителни 86 литра товарен обем към багажното пространство, което в стандартен вариант има 295 л. Сериозно предимство е и широкото отваряне на задните врати, което ще бъде оценено по достойнство от майките с малки деца.

 

В същото време всички уреди и прибори по таблото са лесно достижими, и са разположени компактно. В Note няма излишни глезотии. Лично на мен ми допада много симпатичният кръгъл прибор за климатичната инсталация на централната конзола, ползван и в Micra. Над него е 5,8-инчовия NissanConnect екран с отлична видимост. разположен тъч екрана на навигационната система.

 

Атомобилът обаче разполага с нещо изключително полезно – за първи път в него се представя системата Nissan Safety Shield - това са три иновативни функции за безопасност, които дават изключителна видимост и защита. Това е технология, която за първи път се внедрява в сегмента на малките автомобили. Инженерите са мислили много върху Around View Monitor (AVM) – това е умен асистент за паркиране, предлагащ многокамерен изглед от птичи поглед. Тази усъвършенствана, но лесна за употреба система улеснява маневрирането при паркиране. Заедно с това - Още нещо! Обикновено обектива на камерата отзад се замърсява и образът се изгубва. За да се избегне това интелигентна система "измива и изсушава". Специален софтуер разпознава кога обективът е замърсен, след което силна водна струя измива мръсотията. За да премахне проблема с мокрия обектив, привличащ повече мръсотия, върху повърхността му се изстрелва сгъстен въздух. Типично по японски!

 

Новият Note се предлагат три мотора: 1,2-литров бензинов с 80 к.с., 1,2-литров турбо DIG-S с 98 к.с. и 1,5-литров турбодизелов dCi с 90 к.с. Ние тествахме последният – определено бихме заложили на него. Еластичен и спокоен мотор, които в същото време демонстрира отлично поведение при високи скорости. Стартирайки от нулата няма да „скъсате“ останалите, но ще останете възхитени от неговата икономичност – около 4л/100 км.