fbpx Семейните фирми у нас осигуряват прехраната на 10 хил. души | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Семейните фирми у нас осигуряват прехраната на 10 хил. души

В края на ноември в България ще пристигнат собствениците на едни от най-големите семейни компании в света, сред които Bonnier Group, Lombard Odier, IMD Group. София става домакин на тазгодишното заседание на Борда на директорите на Международната организация на фамилния бизнес (FBN International), в която членуват 3200 различни компании от над 50 страни.
През 2009 г. българските компании, които членуват в българското сдружение, са имали оборот от близо 1 000 000 000 (един милиард) лева и са се грижили за прехраната на 10 000 българи.
Според Сдружението на фамилния бизнес България най-големите и стабилни семейни компании у нас са създадени в началото на 90-те години. В нито една от тях щафетата не е предадена изцяло на следващото поколение. За над 50% от младите кризата е допълнителен стимул да бъдат активни в работата, тъй като бизнесът е изправен пред много нови предизвикателства, сочи проучване на организацията. Друг ключов мотив за тях е дълбокото им убеждение, че могат да модернизират дружествата и така да ги направят още по-конкурентноспособни.