fbpx Сертификати с разширена валидация (Extended Validation) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сертификати с разширена валидация (Extended Validation)

Сертификати с разширена валидация (Extended Validation)

За да се реши проблема с идентификацията на сайтовете и техния собственик, са били създадени SSL сертификати с по-стриктна валидация. При тях освен собственост върху домейна, се изисква и проверка на фирмата и/или организацията, на която се издава сертификата. Издателите на такива сертификати обикновено дават възможност на сайта да се разположи т.н. динамичен печат (картинка), на която са написани името на домейна и името на компанията, собственик на домейна. Проблема с тези печати е, че лесно могат да бъдат фалшифицирани, а и не са стандартизирани, т.е. всеки издател на такъв сертификат предлага различна визия на печата, което може да създаде объркване.
Именно, за да се предложи стандартен начин за идентификацията на сайтовете (домейните), техните собственици и довереният удостоверяващ орган, извършил валидацията, са въведени т.н. Extended Validation сертификати или Сертификати с Разширена Валидация.

При тези сертификати има стандартен начин в браузъра да се покаже нееднозначно, за кой домейн е издаден сертификата, кой е собственикът на домейна и кой е издател на сертификата. Това става, като в браузъра адресната лента става зелена и в нея се изписва името на компанията собственик на домейна и името на доверения удостоверяващ орган.

Процес на издаване на EV (Extended Validation) сертификати

Процесът на издаването на EV (Extended Validation) сертификати е по-сложен. Първата стъпка е същата, като описаната по-горе - а именно - проверка на това, дали заявителят на сертификата има контрол върху домейна. След това, за издаването на сертификата се извършат следните проверки:

• Верифицира се дали компанията собственик на домейна е регистрирана официално по законите на съответната държава;

• Верифицира се дали компанията, която е подала заявката за сертификата, наистина е собственик на домейна;

• Верифицира се дали компанията-собственик има офис, адресът му дали има стационарен телефон и факс. Също така, се проверява дали компанията реално извършва дейност;

• Други проверки по преценка на издателя;

Сертификатите с разширена валидация (Extended Validation) са много удобен и не много скъп метод да предпазите вашите посетители от това, да бъдат заблудени от злонамерени лица. От друга страна, този вид сертификати ще ви позиционират много пред конкуренцията, а и в очите на новите ви клиенти, защото предлагат уникален начин да покажете, че вашата компания съществува и е проверена от външна независима организация.
 

 

Facebook коментари