fbpx Ще насърчават повече френски инвестиции | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще насърчават повече френски инвестиции

Искам в България да има все повече френски инвестиции и политиката ни трябва е по-агресивна в това отношение, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на среща с представители на френския бизнес в България, членове на Френско-българската търговска камара. Основната ни цел като правителство е икономическият растеж, защото без него няма как да изпълним предизборните си обещания. Затова говорим и за индустриализация, целта на която е да се насочи частният сектор към инвестиции в сферата на промишлеността, вместо в услуги. Индустрията, през последните години, като че ли беше забравена не само в България, но и в Европа, каза още министър Стойнев и добави, че правителството разработва Национална програма за реиндустриализация, създадена е и работна група за това. Министър Стойнев пое ангажимент пред представители на френските компании в България, че когато програмата е факт, ще бъде предложена за обсъждане и промени от страна на бизнеса. Работим в диалог и с разум, което помогна много за постигнатото през тези осем месеца на управление, каза още министър Стойнев.

Индустриалните производства създават гаранции за стабилност в икономиката, разкриват работни места, генерират нови технологии и иновации. В програмата на правителството е записано и вече се работи по осъществяването на плановете за преструктуриране и оздравяване на стратегически за България предприятия. Като такива министърът посочи ВМЗ-Сопот, което след намесата на Министерство на икономиката и енергетиката през юли миналата година има поръчки и се разкриват 300 нови работни места.

С оздравяването на „Ремотекс - Раднево“ ЕАД мините ще спестят милиони левове, след като отново ремонтното дружество започне производствен процес. Аз съм против нарушаването на пазарния механизъм, поради което държавата трябва да се намесва само там, където пазарът не работи. Ще оздравяваме структуроопределящи предприятия в определена сфера, където няма конкуренция, а не всяко предприятие, което е в трудно положение, категоричен бе министър Стойнев.

От страна на представителите на френските компании бе дадена положителна оценка за България като място за развиване на бизнес, качество на работната сила, конкурентоспособност на средата, добър фискален режим, близост на страната ни до основни центрове, където се вземат решения в рамките на ЕС.