fbpx Ще промотираме културно-исторически маршрути | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще промотираме културно-исторически маршрути

Ще промотираме културно-исторически маршрути

Министърът на туризма Николина Ангелкова обсъди с бизнеса и местната власт в Пампорово състоянието на инфраструктурата в зимните ни курорти и облекчаването на достъпа до тях. Сред важните дискутирани въпроси, повдигнати от бранша, са и улесняването на визовия режим за туристите от ключови пазари като Турция, Русия и др., както и уеднаквяване административните процедури в консулските отдели и изнесените визови центрове. Обсъдени бяха и възможностите за осигуряване на повече чартърни полети до страната ни. За решаване на въпросите с туристическата инфраструктура ще помогне създаването на бъдещия фонд, който да финансира проекти за инфраструктура, пречиствателни станции, указателни табели и др., за които няма предвидени средства от други източници.

Сред основните цели на министерството е промяна в концепцията за реклама на България като целогодишна дестинация, стана ясно от думите на Ангелкова. Тя съобщи, че позиционирането на страната ни през 2015 г. ще се фокусира върху културно-историческите маршрути, както и върху спецификите на зимния и летния туризъм, чиито различия досега не са били изтъквани.

Министърът анонсира, че ще има промяна и във визията на националните щандове, с които страната ни ще се представя на международните туристически изложения, като фокусът ще бъде върху конкретни културно-исторически маршрути, които България може да предложи на туристите.

Ангелкова обърна внимание и на идеята за на т.нар. „селебрити турове“, в които известни личности ще посещават страната ни и ще промотират туристическите ни атракции пред света. Тези идеи и възможности ще бъдат обсъдени на предстоящия Национален съвет по туризъм, който е планиран да се проведе след две седмици. На него браншът и всички заинтересовани институции ще обсъдят с представянето на кои конкретни маршрути и атракции да се стартира планът за новото позициониране на България като туристическа дестинация.

Министър Ангелкова изрази задоволство, че зимните ни курорти са пълни и констатираните от контролните органи административни нарушения по категоризацията на обектите са малко.