fbpx Ще търсят възможности за производство на гуми с виетнамско участие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще търсят възможности за производство на гуми с виетнамско участие

Ще търсят възможности за производство на гуми с виетнамско участие

България ще подкрепи ратифицирането на Споразумението за свободна търговия между ЕС-Виетнам, от страните, които все още не са го подписали и ще съдейства за успешното навлизане на виетнамските стоки на Европейския пазар, съобщи заместник министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров. Ще бъде разгледана и възможността за възстановяването на производството на автомобилни гуми у нас с виетнамско участие. Виетнам е на пето място с 5.5% дял в световното производството и експорт на естествен каучук за около 2 млрд. щ.д. годишно, стана ясно по време на българо-виетнамски бизнес форум.

През последните години България поддържа добра макроикономическа и финансова стабилност, което е и в основата на икономическата политика на нашето правителство, каза още зам.-министър Димитров и добави, че Виетнам е традиционен партньор на България в Азия. Страната ни има добри производствени традиции в областите промишленост, машиностроене, фармацефтика и селско стопанство.

Преди форумът се проведе работна среща между заместник-министър Димитров и Хо Тхи Ким Тхоа, заместник-министър на индустрията и търговията на Виетнам. Обсъдени бяха въпроси за насърчаване на търговията между двете страни, бъдещи проекти. По време на работната срещата зам.-министър Димитров подчерта, че страната ни прилага мерки за подкрепа на инвестициите. Признание за това е подреждането на България в авторитетната класация на Bloomberg - „Най-доброто място за бизнес в Източна Европа и Централна Азия 2014 г.” Там нашата страна заема шесто място, като след нея остават Русия, Румъния, Хърватия, Литва, Латвия, Естония, Словения, Словакия и др.

За 2012-2013 година стокооборотът между България и Виетнам възлиза на около 63-64 млн. щатски долара, от които износът ни е около 23 млн. щ. долара или малко повече от една трета. За първото тримесечие на 2014 година износът ни е 6 млн. щатски долара, а стокооборотът - 24 млн. долара.

От Виетнам внасяме кафе, каучук и каучукови изделия, риба и замразени рибни изделия, семена, а изнасяме – медни полуфабрикати, лекарства и медикаменти, печатарски устройства, препарати за растителна защита. Възможности за увеличаване на износа могат да се търсят в машиностроенето, фармацията, леката и хранителната промишленост.