fbpx Широко разтворени врати | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Широко разтворени врати

Широко разтворени врати

 

Не бях играла футбол на малки вратички и още повече ролята на вратичка да изпълнява новият Ford B-MAX! Оказа се, че не е лесно да риташ топка, но пък колегата в нашия отбор ни отсрами и майсторски центрира.

След това упражнение се надпреварвахме да монтираме бебешко столче и се справихме само за 14 секунди. Разбира се, широко отворените врати автомобила изключително помогнаха за този резултат. Накрая, в съботния ден паркирахме в ИКЕА, като разбира се, там ни очакваше поредното предизвикателство. Трябваше за максимално кратък срок да натоварим сериозни покупки от магазина (който изкушава с достатъчно предложения, особено една жена). Така започна първата ни среща от близо с новия модел на Ford, който дава друг облик на еднообемните автомобили.
Въпреки, че изглежда много компактен B-MAX ни предостави достатъчно обемно пространство, така че се чувствахме много комфортно. Приятното усещане се допълва от по-високата позиция на стоене на пътя. Базиран на платформата на изключително успешната Fiesta, мултифункционалният автомобил допълва удобството си и с възможности за гъвкавост в интериора.

 

На практика B-MAX е по-дълъг е от петвратата Fiesta само с 11 см, но е с 32 см по-къс от новия C-MAX, което го прави много маневрен и изключително удобен за натоварените градски условия.
Безспорно едни от най-интересните и практични части на модела са вратите. Системата за достъп в купето е възможно най-удобната. На практика вратите са конвенционални, но отворът е огромен. Плъзгането на втората дава изключително удобство, когато се паркира в тясно пространство. Лично аз много пъти съм се отказвала от щастливо намерено местенце за паркиране, защото се оказвам блокирана в автомобила – няма никакъв начин да изляза от него. В такива моменти съм си мислила, че ако задната ми врата се плъзгаше щях да се прехвърля назад и за изляза... Ето сега B-MAX дава точно това решение.
А за качване и сваляне на деца от задната седалка е повече от удобно.
Тук възниква въпросът с липсата на средните колони на автомобила – в случая той е решен изключително интелигентно, като традиционните централни колони са интегрирани в самите предни и задни врати, вместо да са самостоятелна част от купето.

 

 
Друга практичност е, че задните седалки, които се разделят в съотношение 60/40, могат да се сгънат много лесно чрез специален механизъм, образувайки равен под. Предната пасажерска седалка също се сгъва до равен под и спокойно може да превозите предмет с дължина от 2,35 м. Точно такъв пакет натоварихме на паркинга на ИКЕА. Супер лесно стана, защото видочината на количката беше на нивото на ниския и много удобен праг на товарене на автомобила и колегите ми от отбора направо напъхаха пакета, а аз се справих с по-малките кашони безпроблемно през отворената задна врата. Шофьорската седалката e разположена по-високо, а предпазният колан е интегриран отстрани в облегалката, което в първият момент е много странно, но няма никаква разлика от колана на всеки останал автомобил.

Изцяло новият Ford B-MAX има изключителни постижения по отношение на сигурността и това го доказват 5-те звезди на тестовете на Euro NCAP. Мултифункционалният ван постига 83% за цялостна защита, 93% за защита на пътниците и 84% за безопасност на децата. Ултраздрава стомана е използвана в каросерията както и в колоните, която прихваща удара при сблъсък, а вратите се заключват при страничен удар.

 

B-MAX е истински победител в борбата за по-нисък разход на горива и ниски вредни емисии. Лидер в двигателите е изключителният 3-цилиндров 1.0-литров EcoBoost - 100 и 120 к.с. Оборудван стандартно с автоматичната Start-Stop система, версията със 120 к.с. постига разход на гориво едва от 4.9 л/100 км. Другите бензинови двигатели са 1.4-литровият Duratec с 90 к.с. и 1.6-литровият агрегат със 105 к.с., който е комбиниран със 6-степенна автоматична скоростна кутия PowerShift с двоен съединител. Двата дизелови Duratorq TDCi двигатели, всеки 1.6-л/ 95 к.с. и 1.5-л./75 к.с. отчитат разход от 4.0 л/100 км.
В допълнение ECOnetic технологиите са стандартни за B-MAX и включват електрическо сервоуправление, което консумира по-малко енергия, индикатор за смяна на предавките. информационна система Ford Eco Mode, която помага да се шофира по-икономично.