fbpx Шистовият газ ще повиши енергийната не независимост | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Шистовият газ ще повиши енергийната не независимост

Като местен ресурс, шистовият газ може значително да повиши енергийната независимост на страната ни и да даде още една алтернатива за осигуряване на газ. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във Варшава, където участва в конференция на теми „Шистов газ – управление на нови енергийни източници в Европа“.
Свързването на България с газопровода Турция – Гърция – Италия, както и изграждането на междусистемните връзки със Сърбия, Румъния и Турция, ще превърнат страната в инфраструктурен център за на газ в Югоизточна Европа. България води разговори с Грузия и Азербайджан за транспортиране на компресиран природен газ през Черно море и продължава работа по търсенето и добива на местен природен газ.

По отношение на шистовия газ вече се наблюдава пренареждане на газовите пазари. Важно е технологията на добив да отговаря стриктно на екологичните изисквания и хората да бъдат убедени, че няма да вреди на околната среда, категоричен беше министърът.
Ако се докажат предположенията за възможен запас от 300 млрд. куб. м. и повече, България би могла да разполага със собствен ресурс за период от 80 години, ако запази сегашните нива на потребление. Все още не са правени геоложки проучвания за наличие на шистов газ у нас. Данните са косвени и се базират на сходна структура на скалите с площи в САЩ и регистрирано слабо отделяне на газ при сондажи в Северна България, извършвани при търсене на нефт и газ през 80-те години на миналия век.

При анализ на тези данни, през миналата година американската компания „Дайрект Петролеум България“ регистрира геоложко откритие в Централна Северна България, което предстои да бъде оценено до края на 2011 г. с цел определяне на запаси и изготвяне на програма за разработване и добив. Нови проучвания ще бъдат правени в два парцела в Североизточна България. Две компании са подали оферти в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Оценката им ще бъде извършена в тридневен срок, съобщи още Трайков. При откриване на находище с комерсиални запаси, добивът би могъл да започне след 7 до 10 години.