fbpx Шоколадът е любимото сладко изкушение на българите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Шоколадът е любимото сладко изкушение на българите

Сладките изделия са популярни сред българите, но колко често ги ядат и откъде ги купуват? Кои видове сладкиши, бонбони и шоколадови изделия са най-популярни? Мислят ли хората за своето здраве и ограничават ли се при консумацията на този тип продукти? Отговорите на тези въпроси дава онлайн проучване, проведено от Nielsen Admosphere Bulgaria и Български Национален Панел. В него са участвали 1000 респонденти от активното в интернет население на страната на възраст 15 или повече години. Nielsen Admosphere Bulgaria представя и данни от рекламния мониторинг, според които през 2019 г. най-големият рекламодател в категория „сладкарски изделия, десерти“ е FERRERO. 

40% от активните в интернет българи са отговорили, че ядат сладкиши, бонбони или други сладки храни всеки ден. Ежедневната консумация на сладки изделия е по-често срещана сред жените (48%), отколкото сред мъжете (33%). Също ежедневно по-често хапват  сладко и хората на възраст 15-44 години. Почти една трета от респондентите ядат сладко няколко пъти седмично, а само 3% никога не консумират такъв тип храни. 

Най-популярните сладки изделия в България са шоколадът и шоколадовите бонбони (61%). Половината от респондентите са споменали „десертни блокове, вафли и сладки бисквити“ като техен фаворит, а една трета са отбелязали „сладкиши и сладки изделия (понички, кейкове, плодови рула, сухи пасти, кроасани и др.)“. 29% от анкетираните предпочитат „торти и други сладкарски изделия (пасти, палачинки, гофрети и др.)“. На пето място сред любимите сладки изкушения се нарежда сладоледът. 

Българите купуват сладко най-често от „супермаркет/локален магазин“ (89%), второто най-популярно място е „сладкарница и/или пекарна“ (34%). Хората, живеещи в райони с по-голяма гъстота на населението като София, купуват сладко от пекарни по-често в сравнение с тези, живеещи в по-рядко населените места. Само 10% от респондентите, които обичат сладки храни, ги взимат от ресторант или кафене, а 7% - от заведения за бързо хранене.

Друг въпрос в анкетата се фокусира върху това дали хората се ограничават относно консумацията на сладки храни. Мнозинството от респондентите, които ядат сладко (62%), са отговорили, че по някакъв начин умишлено намаляват консумацията на този тип продукти. Останалите 38% от анкетираните не си налагат ограничения.

Респондентите са посочили няколко причини, поради които избягват консумацията на сладки храни. 74% от тези, които редуцират приема на сладко, са отговорили, че го правят по „лични причини (заради теглото, риск от заболяване и т.н.)“. Това важи повече за жените (80%) в сравнение с мъжете (67%). 28% от анкетираните отговарят, че са ограничили консумацията на сладки храни „по здравословни причини или по препоръка на специалист“. Този отговор е посочен по-често от мъжете. При 10% от респондентите основната причина за намаляване консумацията на сладко са финансите.