fbpx Шотландско уиски с етикет на кирилица, посветено на българската история | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Шотландско уиски с етикет на кирилица, посветено на българската история

 

След като по-рано тази година дестилерията Highland Park представи първата бутилка от лимитираната серия, посветена на легендарни моменти от българската история, на Whiskey Fest 2019 колекционерите ще имат възможността да се сдобият и със следващата - Highland Park Single Cask България 811, посветена на победата на хан Крум над войските на Византия. 12-годишното Highland Park България 811 е второ издание от серията бъчви, селектирани и бутилирани специално за България. Уискито е отлежавало в първо пълнене шери Puncheon бъчва № 1642 от американски дъб, с алкохолен градус 64,4% и ще бъде представено за първи път на уиски събитието между 25 и 27 октомври в София.

Концепцията на шотландската дестилерия, чийто дистрибутор у нас е Кока-Кола ХБК България, включва серия от 3 колекционерски бутилки, които отбелязват 3 ключови победи на Първото българско царство. Highland Park България 681, която излезе преди няколко месеца, маркира годината, в която Византийската империя признава съществуването на българската държава след победата на прабългарите, предвождани от хан Аспарух, а предстоящата през 2020 г. Highland Park България 917 е посветена на триумфа на цар Симеон при Ахелой.

Проектът Highland Park Single Cask България, вдъхновен от факта, че България е една от най-старите държави в Европа, която не е променяла името си от създаването си насам, е уникален в световен мащаб както с тематиката си, така и с това, че за първи път марката пуска на пазара продукти с етикет на кирилица. Единствена по рода си е и връзката между викингското наследство на марката и славните моменти от българската история. Сериите, бутилирани само от една бъчва - Single cask, са високо ценена и многократно награждавана практика в уиски индустрията.

За Highland Park:

Основана през 1798г. на архипелага Оркни, Hig