fbpx Сила х2 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сила х2

етикети

 

Денят обещава да е много слънчев – от ранни зори първите лъчи огряват Insignia, която разлива целия спектър на уникалния си махагонов цвят. Ще пътуваме към гръцкото море, което определено в началото на май е доста по-топло от нашето. Флагманът на Opel e изключителна версия - дизелов BiTurbo двулитров двигател, 195 к.с., автоматична скоростна кутия – направо страхотия...

Предварително се наслушах на всякакви мнения, че с този „змей“ бил много лаком и ще изкарам едва 600 км, други пък казваха, че може да стигна и 1000 км. Истината е, че много зависи от тежестта на крака и в крайна сметка, изпитвайки пълно удоволствие от шофирането с този автомобил (не крия че е един от любимите ми) изминахме с един резервоар 1150 км. Едно обаче е вярно – ако карате със 160 км/ч или пък въртите градско движение – тези сметки може да оставите настрани. При смесеното движение, което направихме ние (път до Кулата и след това магистрала към Атина) средният разход, който постигнахме бе 5,7л/100 км. За подобен голям седан, с такава мощност и динамика, е повече от отличен.

 

Изключителната гъвкавост, която демонстрира автомобилът, е благодарени на технологията на каскадно турбопълнене в дизелов двигател. По-малкият турбокомпресор функционира с пълен капацитет още при ниски обороти. Затова турбодупката не се усеща и няма забавяне при нетискане на педала на газта. Това дава страхотна тяга при потегляне. В средните обороти двата турбокомпресора работят едновременно, като големият агрегат предварително сгъстява въздуха, след което той се „досгъстява” от малкия. Затова ускорението, което демонстрира Insignia при катерене на баир е направо удовоствие. Освен това, то дава изключителна сигурност при изпреварване на по-къси разстояния, където възможностите на автомобила са от съществено значение.

При разработването на длулитровия BiTurbo двигател инженерите са търсели да постигнат бързо нарастване на налягането на въздуха още при ниски оборотни режими, като едновременно с това се осигури бърза реакция и потенциал за ускоряване при средни обороти. Потокът от сгъстен въздух се контролира прецизно в зависимост от работата на двата турбокомпресора с различни размери. За целта при ниски оборотни режими температурата му се понижава с помощта на воден междинен охладител, свързан пряко с малкия турбокомпресор. Той дава възможност за скъсяване на пътя на въздуха, който се отправя директно към горивните камери. При средни оборотни режими, по-големият турбокомпресор с по-висок капацитет става все по-активен участник в пълненето. Температурата на значително по-мощния въздушен поток се понижава с помощта на по-голям конвенционален междинен охладител. Opel е първата марка, която използва подобна система с два междинни охладителя, наречена от фирмата “twin cooler system”.

 

Системата за впръскване на горивото Common Rail от трето поколение работи с налягане до 2,000 бара, а ултрапрецизните пиезоелектрически инжектори могат да извършат до осем впръсквания на цикъл. Така, като цяло работата на мотора е много тиха и отстрани буквално не се чува. Но само едно леко подаване на педала на газта се чува онзи нисък, басов звук, който кара всеки да се обърне – плътност, изпълнена с цялата гама на обертонове, които те карат да потръпнеш от удоволствието на мощта.

 

За пореден път се убеждавам, че пътуването на дълъг път с Insignia е истинско удоволствие. Шофирането не уморява, напротив – може да изкараш още и още...Температурният комфорт в купето е перфектен. Здраво стъпил на пътя, автомобилът дава пълно спокойствие за сигурност. Изпреварванията са по-скоро гъделичкащо удоволствие от лекотата, с която ги правите. А с круиз контрола ви остава да държите само един волан...