fbpx Силата на социалните мрежи в развитието на успешен бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Силата на социалните мрежи в развитието на успешен бизнес

етикети

Социалните мрежи са сред най-посещаваните сайтове и сред най-използваните приложения в онлайн пространството. С развитието и масовото навлизане на технологиите социалните мрежи от платформи за неформална комуникация и връзка с близки и непознати все повече са и среда за общуване между бизнеса и потребителите.

A1 Smart Social media – нова услуга в помощ на компаниите

Технологичната компания А1 ясно осъзнава влиянието на социалните мрежи като маркетингов инструмент и предоставя решение, с което да помогне на своите бизнес клиенти за правилно позициониране. Новата услуга А1 Smart Social media е предназначена за компании, които искат да достигнат до потенциални потребители на своите продукти и услуги във Facebook и Instagram.

С А1 Smart Social media бизнесите могат да разчитат на А1 за създаване и поддръжка на профилите им в двете най-популярни у нас социални мрежи - Facebook и Instagram. Услугите се извършват от професионални маркетинг специалисти, а преди същинската работа с клиента се уточняват концепцията и посланията, с които компанията иска да се представи пред своите настоящи или бъдещи клиенти.

Услугата А1 Smart Social media включва изготвяне на ежеседмични постове за Facebook с креативен дизайн и ангажиращ вниманието текст. В Instagram последователите на профилите на компаниите ще виждат интригуващи визии с предложения към клиентите и подходящи хаштагове. Друг от начините за комуникация с потребителите са т.нар. стори постове. Те се показват в най-горната част от информационния канал на потребителите и по този начин посланията в тях бързо и лесно се забелязват от потребителите. Новата услуга се предлага в два варианта на месечен абонамент – А1 Smart Social media и А1 Smart Social media Lite.

Силата на социалните мрежи по света и у нас

Не е тайна, че бизнес моделът на най-голямата социална мрежа в света – Facebook, е да предоставя възможност на компаниите да публикуват реклами, с които да достигнат до потенциални клиенти. Вече близо 2,5 милиарда са месечните активни потребители във Facebook (данни за април 2020 г., statista.com). Instagram (собственост на Facebook) също набира светкавично популярност, като по последни данни разполага с над 1 милиард активни потребителите (statista.com).

У нас и двете платформи се използват интензивно от голяма част от хората в активна възраст. Според данни от statista.com българските потребители на Facebook са 3 милиона и 900 хиляди, а на Instagram - над 1 милион и 200 хиляди души. Това се дължи на два фактора – от една страна по-лесния достъп до новите технологии и нарастващото използване на мобилни смарт устройства. От друга, бързият интернет, за който доста други европейски държави могат да ни завидят. Данни на Националния статистически институт посочват, че през 2019 г. близо 70% от българите между 16 и 74-годишна възраст използват интернет ежедневно, а повече от половината са активни потребители на социалните мрежи. Не е малък и процентът потребители, които се информират или пазаруват онлайн.

Пет причини да включите социалните мрежи в маркетинговия микс

Независимо от размера и сферата си на дейност, компаниите могат да използват социалните мрежи, за да достигат по-успешно до потребителите си, поради пет основни причини:

- Огромен брой потребители използват ежедневно двете платформи активно. В по-голямата си част регистрираните потребители имат дефинирани интереси, профили, страници или групи, които следват. Това дава добра възможност за сегментиране и насочване на подходящите послания към точния тип потенциални потребители.

- Facebook и Instagram предоставят удобни възможности за маркетингово позициониране и таргетирана комуникация спрямо целите на бизнеса.

- Изграждане на популярност на бранда.

- Утвърждаване на имиджа пред настоящи и потенциални клиенти.

- И не на последно място - запазване на конкурентоспособността на бизнеса в дигиталната ера, в която останалите компании на пазара вече използват социалните мрежи за достигане до потенциални клиенти.

Все пак дигиталният маркетинг сериозно се различава от традиционния и услуги като А1 Smart Social media дават на компаниите възможност да доверят тези дейности на професионален екип.

Пряката комуникация с потребителите в социалните мрежи също е от значение

Част от бизнесите не разполагат с физически магазини, където да получат обратна връзка от своите клиенти. Новата услуга A1 Smart Social media ще елиминира този проблем, защото всеки потребител има възможност да коментира или отправи запитване в Instagram или Facebook. Разбирането на мнението на потребителите „от първа ръка“ е от много голямо значение и може да допринесе за допълнително подобряване на продуктите и услугите. Това е важно в дългосрочен план, за да се достигне до по-успешно позициониране на бранда не само в социалните мрежи, но и извън онлайн пространството.

Услугата А1 Smart Social media предоставя отчет за постигнатата ефективност на всеки 3 месеца, което позволява мениджърите да анализират резултатите и ако преценят, да въведат промени в концепцията си.

Допълнителни дигитални възможности за развитие от А1

А1 Smart Social media е част от дигиталните услуги за по-успешен бизнес. В портфолиото на А1 бизнес клиентите ще открият също и услугата А1 Smart View, която служи за създаване на виртуални разходки на физически обекти – хотели, ресторанти, училища, музеи, болници и други.

Освен тях, портфолиото от услуги, насочени към маркетинговите усилия на компаниите, са и А1 Smart e-shop – решение за създаване на онлайн магазини, както и А1 Smart App – услуга, с която компаниите получават свое мобилно приложение.