Силно българско присъствие на "Документа" в Касел

Българският художник Недко Солаков за втори път участва в най-престижната международна изложба на съвременно изкуство Документа в Касел, Германия. Документа се провежда веднъж на 5 години и няма национални представяния – изложбата се формира единствено чрез лична покана към авторите от кураторите на всяко издание – тази година италианската изкуствоведка Каролин Христов-Бакърджиев. На Документа 13 Солаков се представя с инсталацията „Рицари (и други мечти)” /Knights (and other dreams)/, 2010-2012, направена специално за известния Музей на братя Грим в града и заела целия му долен етаж.

„От ексцентрична гледна точка никой не може да надмине Недко-Солаковите „Рицари (и други мечти)” (2010-2012) в Музея на Братя Грим. Солаков е прекарал последните две години в претворяване на собствените си детски фантазии – от рицар-авантюрист през барабанист и рок звезда до пилот на хеликоптер. Всичко това е събрано в динамична и безкрайно очарователна инсталация, която, може би, е най-оригиналното произведение на изкуството в цялата изложба” – пише критикът Александър Форбс в една от първите публикувани рецензии за Документа 13 (Alexander Forbes, ARTINFO, Germany, June 7, 2012).

В инсталацията, разположена в 6 последователни зали на Пале Белвю, построен през 18 век, Недко Солаков изгражда много личен разказ, изпълен с ирония и самоирония. Историята започва от инцидентен 4-минутен разговор с Олег Ковачев – герой от един от любимите филми от младостта на художника, „Рицар без броня” (1966). Ключови моменти в инсталацията са 30-килограмовата, специално направена за Солаков броня, облечен с която той свири с трима от най-добрите български барабанисти; правнукът на граф Цепелин - малтийски рицар; официален портрет на художника, направен от Андрей Даниел; Недко Солаков като кардинал Чезарини във възстановка на битката при Варна (1444); специално поръчаният личен герб, както и всякакви истински, измислени и полуизмислени мечти на художника и други елементи – трогателни, критични, изповедални...

През първите дни след откриването на Документа 13 / dOKUMENTA (13) отзиви за участието на Солаков има още в Neue Zurcher Zeitung, Цюрих, Der Standard, Виена, в авторитетното предаване ttt (titel thesen temperamente) на германската телевизия ARD; интервю е публикувано в Corriere della Sera, а пространни разговори с художника са заснети за Словенската телевизия, за Гръцката държавна телевизия и др. Специалното издание на списание ART, посветено на Документа 13, публикува 10-странично ексклузивно портфолио на Недко Солаков (Exklusive Künstlerseiten von Nedko Solakov).

В Документа 13 тази година участват над 150 автори от 55 страни, художници, но и учени – от областите на физиката и биологията, еко-архитектурата и органичното земеделие, философията, антропологията, икономиката и политическата теория, езиковите и литературни изследвания, автори на художествена проза и поезия, и т.н. Изложбата заема над 30 пространства в Касел, а общият й бюджет е около 25 милиона евро.

За Документа 13, умишлено оставена без обединяваща концепция или мото, кураторът Каролин Кристов-Бакърджиев казва: „Това, което някои от участниците правят и „излагат” в изложбата може да е, а може и да не е изкуство. И все пак техните действия, жестове, мисли и познания пораждат и са породени от обстоятелства, които са четливи за изкуството, и от положения, с които изкуството може да се справи и да побере. Границите между това, което е изкуство, и това, което не е изкуство, стават все по-маловажни. Документа е състояние на ума”.