fbpx ŠKODA KAROQ - новата стрела на чехите (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

ŠKODA KAROQ - новата стрела на чехите (ВИДЕО)

Test drive, Sicilia (IT)

ŠKODA KAROQ - новата стрела на чехите (ВИДЕО)

 

Skoda продължава офанзивата 4х4, като част от стратегията си 2025 и след като миналата година изкара на пазара големият SUV с интересното име Kodiaq, тази година предложи компактен SUV с не по-малко оригинално и дори трудно читаемо име – Karoq. Автомобилът бе показан у нас по повод 25 годишнината на официалния вносител на марката Еуратек, а посетителите на Софийския автосалон, който завърши имаха възможност да го видят също. Ние обаче, група журналисти, бяхме първите българи, които седнахме зад волана на автомобила и шофирахме по интересните и недотам отлични пътища на слънчева Сицилия.
Денят е буквално летен, а на летището на Палермо са строени машините в красиви и отличими цветове – Velved Red, Emerald Gree, Energy Blue, Lava Blue, класическо бяло, както и едно безлично сиво, което ни озадачи, но пък за всеки влак си има пътници или по-скоро чехите искат да наложат нова цветова мода, след ярките автомобилни цветове, на които сме свидетели в последните няколко години.

Оригиналното име на наследника на YETI отново е взаимствано от езика на местното население на остров Кодиак, Аляска. На езика на племето Алутик, „автомобил” е ‘KAA’RAQ’, като те използват думата ‘RUQ’ за „стрела”, което е основният елемент в логото на ŠKODA и символ на динамиката на бранда. И така името KAROQ е резултат от въздействащата комбинация от двете думи от езика на Алутик.

 

Избираме класическо червено, с 2-литров дизелов мотор, 150 к.с. и 4х4 – класика! Пътуваме покрай морето като ни предстои да пресечем напряко целия остров и да спрем следобеда в южната му страна, където слънцето буквално „пада” във водата. Аз съм за първи път в Сицилия и съм изненадана от пътищата – гонят, та на места и задминават нашите. Karoq обаче почти не усеща вълните на асфалта, които изобилстват. Оставаме впечатлени от добрата возия и отзивчивия волан. И въпреки, че стоим високо на пътя, когато идват завоите в тесните пътища, продължаваме да усещаме стабилност. Веднага отбелязваме и много доброто обезшумяване на купето – направо не може да разберем, че сме с двойка-дизел. 

 

За да игнорираме колко можем вълните на пътя, настройваме чрез режима Select на спорно возене и возенето много се подобрява – останалите режими са Normal, Eco и Individual, които променя начина на управление, DSG трансмисията, както и настройките на други системи. Могат да бъдат създадени до 3 различни профила с индивидуални настройки.

 

Верни на традициите си SKODA предлага за новия си модел избор от 5 двигателя – 2 бензинови и 3 дизелови. Двата бензинови и два от дизеловите са напълно нови в гамата. Обемите им са 1.0, 1.5, 1.6 и 2.0 литра, а мощностите варират от 85 kW (115 к.с.) до 140 kW (190 к.с.). Всички двигатели са с турбо-компресор и директно впръскване, както и старт-стоп технология и система за рекуперация на спирачната енергия. С изключение на най-мощния дизелов двигател, всички останали могат да бъдат поръчани с 6-степенна механична предавателна кутия или 7-степенна DSG. Двигателят 2.0 TDI с мощност 140 kW (190 hp) е стандартно оборудван със задвижване  4×4 и 7-степенна DSG. Интересен е новият двигател 1.5 TSI, който има специална функция за управление и деактивиране на цилиндрите при ниско натоварване и в покой, и който успяхме също да тестваме по-късно. Останахме също много приятно изненадани от него – много добре тегли, включително се справи отлично с две по-екстремни изпреварвания. Вярвам, че това ще е една от най-търсените бензинови версии (тук отварям скоба, за да споделя, че знаците за ограничение на скоростта са само за украса, а двойна непресечена линия я нямат за нищо – сицилианците са темпераменти хора, нямат време да те чакат и ако се помотваш на пътя, свиркат и те изпреварват).

 

А в следващото ВИДЕО ви предлагам моменти от пътуването ни с KAROQ в Сицилия.

На една от спирките по пътя разглеждаме по-обстойно външния дизайн и интериора на KAROQ. Буквално е взел „лицето” от по-големия си брат. Предницата се отличава с геометричните форми на светлините и прецизните линии. От ниво на оборудване Ambition нагоре, предните светлини са с FULL LED технология с кристален дизайн (от ниво Ambition нагоре). Фаровете за мъгла също са с FULL LED технология и с функция за следене на ъгъла на завой, разположени. Радиаторната решетка е с големи ребра, обиколена с хромирана рамка и оформя характерната за ŠKODA трапецовидна форма. Късият надвес отпред и клиренса от 183 мм са гаранция за преминаване без проблем през пресечени терени.

 

Плоските задни светлини са разделени на две: външната им част преминава отстрани, докато вътрешната им се намира на задната врата. Рефлекторите са под задните сензори, на вътрешните ръбове на бронята. Задните светлини са с LED технология.
Новият KAROQ е оборудван с 16- или 17- инчови джанти в стандартното оборудване, които са налични в три различни дизайна. 17-, 18- и 19-инчовите алуминиеви джанти са допълнителна опция.

 

Както всички останали модели на Skoda, така и Karoq е повече от щедър в пространството – над главите ни има две педи разстояние, отзад спокойно могат да седнат трима души, а багажникът предлага 521л обем – предостатъчен за семейство с две деца. Новост вече е, че багажната врата се отваря с едно махване с крак. В комбинация с опционалната система VarioFlex на задните седалки, която ги плъзга напред-назад, капацитетът за багаж може да варира между 479 и 588 литра. Огромният панорамен покрив (опция), който достига до втория ред седалки дава много светлина в купето и в летния ден беше истинско удоволствие да събираме лъчите, острите чукари и лозята на баир на Сицилия.

 

На централната конзола прави впечатление големият таблет с отлична читаемост и пълна свързаност. Мобилните онлайн услуги на ŠKODA Connect предлагат допълнителни функции към тези, свързани с инфоразвлеченията. Налични са четири хардуерни компонента - музикалните системи Swing (стандартна) и Bolero, както и навигационните системи Amundsen и Columbus.

 

В Karoq за първи път се появява и дигиталното табло за управление, което може да бъде програмирано в четири различни дизайна – класически, дигитален, Info-Profile и редуциран изглед, които обаче ще видим догодина в модела.

KAROQ е пълен с асистиращи системи при шофиране – успяваме да се убедим колко е полезна в Сицилия система за поддържане на лентата на движение и трафик асистент, адптивният круиз контрол, който поддържа желаната дистанция спрямо предния автомобил, още повече системата за наблюдение на мъртвата точка Blind Spot Detect. Чрез камера, системата за разпознаване на пътни знаци (Traffic Sign Recognition) засича най-разпространените пътни знаци и ги изобразява като пиктограма върху дигиталното табло за управление или на дисплея на навигационната система.
За радост системата Front Assist за защита на пешеходци и асистента при спешни случаи не сме тествали.

 

Като истински SUV, новият модел предлага офруд режим осигурява още по-лесно шофиране по неравен терен, той е включен в допълнителното оборудване на моделите със задвижване 4х4. При този режим, системите Traction Control System (TCS) и Electronic Differential Lock (EDL) осигуряват съответно по-добра тяга и по-бърза реакция. Когато е необходимо, функциите Hill-Hold Control и Hill-Descent Control се активират, за да улеснят шофирането при наклон или изкачване. И понеже често достигането до красиви места и диви селца е изпълнено именно с пътни предизвикателства специален „Пакет за лоши пътища“, предпазва автомобила както от механични повреди, така и от навлизането на прах или пясък в двигателя.

 

 

Facebook коментари