fbpx Skoda Octavia 2021 на метан: За 24 лв. от София до морето (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Skoda Octavia 2021 на метан: За 24 лв. от София до морето (тест драйв)

етикети

В последните няколко години електрификацията в автомобилната индустрия започва да бъде все повече на дневен ред, заедно с обещанията, че до няколко години много от марките ще произвеждат само електромобили. От една страна това е много добре, от друга и то най-вече от тази на клиента, със сигурност ще има проблеми. Породени от все още батериите, които имат ограничен пробег, недостатъчен на този етап за потребителските нужди, недостатъчната инфраструктура и не на последно място, а може би и първо - скъпите електромобили.

И докато тези проблеми бъдат решени и се извърши преходът от бензинови и дизелови коли към електромобили, най-икономичният и екологичен вариант е кола със задвижване на природен газ. Или както е известен – на метан.

Новата Skoda Octavia G-TEC е едно от метановите предложения на пазара у нас, което дава отлично решение за ефективност, комфорт на пътуването и икономичност. И тук не важи приказката „Като е дал 40 хиляди, какъв му е проблемът да си плаща бензина?!“.

Skoda Octavia G-TEC е оборудвана фабрично с 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател, който работи на бензин и метан. Превключването между двата вида гориво става автоматично, като изобщо не може да се усети и дори, ако индикацията на екрана не ви го покаже, няма да разберете. Двигателят стартира на метан, като бензинът се използва, ако външната температура падне под минус 10 градуса или естествено, ако метанът е изчерпан.

Максималната мощност е 131 к.с., като двигателят е комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия, а като опция се предлага 7-степенната роботизирана автоматична трансмисия DSG с двоен съединител. Автоматичната скоростна кутия, с която беше оборудван тестовия модел работи изключително прецизно, така че да има тяга във всеки един нужен момент. Е, ускорението е 9,6 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч, но усещането за сигурност при изпреварване е без никакви притеснения. (Ако сте от нервните шофьори с повече адреналин - този вариант не е за вас).  

По-евтино от билет за автобус

Ние пътуваме от София до Равда в делничен ден в края на август, когато магистрала Тракия, особено след Пловдив не е натоварена и там включваме и караме изцяло на круиз контрол. Залагаме 130 км/ч.

По данни от производителя в градско пътуване могат да се изминат около 400 км, а извън града около 500. Точно такава излиза и нашата сметка, дори една идея по-добра. Бордкомпютъра ни показва, че сме изминали 415 км, а средният разход на метана е 3,4 кг/100 км. При най-високата цена на метана от 1,80 лв. за килограм тогава (въпреки, че се намира дори и под 1,70 лв.), сметката показва, че пътят ни е струвал 24 лв. Направихме справка с автобусен билет и се оказа, че само до Бургас той е 28 лв. плюс още 4-5 лв. до Равда. Дори и сам човек да пътува до морето – сметката е повече от красноречива. Какво остава за семейство от четирима души.

Реално с едно зареждане спокойно може да стигнете от София до Слънчев бряг или пък до Созопол. Като се има предвид, че има три метан станции в Бургас, няма да имате никакви притеснения да пътувате само на метан.

На междуселищен път, където се кара с до 100 км/ч разходът пада дори под 3,0 кг, а в най-тежкия софийски трафик новата Skoda Octavia G-TEC консумира до към 5,1 кг на 100 км.

При новия модел обемът на резервоара за бензин е намален само на 9 литра, като е предназначен за резерва или за стартиране на автомобила след зареждане с метан или в мразовити условия. Той е разположен под задните седалки.

Новата Octavia G-TEC е оборудвана с общо три резервоара за метан, които събират общо 17,33 кг или 114,5 литра. Единият стоманен резервоар е пред задната ос под задните седалки, а двете бутилки от композитни материали са зад задната ос и под пода на багажното отделение.

Заради това обемът на багажника е намален до 455 литра при версията лифтбек и до 495 литра при комбито, които пак не са никак малко. Тъй като тази версия няма място за резервно колело, тя е оборудвана стандартно с комплект за поправка на гуми.

Цената

И тук идваме до важната част – цената. Новата Skoda Octavia Combi G-TEC се предлага в ниво Business, което включва богато стандартно оборудване и струва 48 990 лв. В серийното оборудвано влиза пълен набор от въздушни възглавници, множество асистенти за сигурност и интелигентни системи за подпомагане на водача. Вариантът с автоматична скоростна кутия е цена 53 270 лв.