Славно минало и бляскаво бъдеще за Jaguar

 

На ретропарад в Нюрнберг Jaguar съчета славното минало с бляскавото бъдеще. „Котката“ показа ексклузивно най-расовите си състезателни модели от близкото минало Е-type и C-Type. С втория модел пилотът Алекс Бънкомб печели 4 европейски титли. Днес същата кола е собственост на легендата от Formula 1 Хуан Мануел Фанджо. Безспорно в центъра на атракцията попадна и бъдещото, представлявано от ослепителния прототип C-X75.

Един от най-знаменитите модели на Jaguar безспорно е Е-type. Моделът дебютира на пазара през 1961 г. и веднага грабва вниманието на феновете със спортния си нрав. Автомобилът е проектиран от Малкълм Сойер, който е истинска легенда в областта на аеродинамиката на летателните апарати. Първоначално Е-Type се е предлагал само с 3,8-литров шестцилиндров редови двигател с мощност от 265 к.с. Цената на колата е започвала от 2 000 британски лири, поради което е била достъпна не само за най-висшия елит на Великобритания.

На ретропарада в Нюрнберг Jaguar показа още един култов автомобил C-type. Моделът се произвежда само от 1951 до 1953 г., като C обозночението идва от думата competition (състезание). За 3 години са произведени 53 автомобила, като днес цената на редкия екземпляр достига до 2 милиона паунда. Легендата дебютира с 205 к.с., като печели състезанието на Льо Ман през 1951 и 1953 г.
Бъдещето на Jaguar изглежда бе представено от супер прототипа C-X75. Разходът на гориво на хибрида е сведен до впечатляващите 89 г/км. На чисто електричество автомобилът може да измине 60 км. Спринтът му също е изумителен, като от 0-160 км/ч са необходими по-малко от 6 секунди. Максималната скорост на автомобила е електронно ограничена до 360 км/ч. При ниски скорости C-X75 се движи само на електричество.